6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăEconomieBomba facturilor la utilități, explozie rapidă de neoprit

Bomba facturilor la utilități, explozie rapidă de neoprit

Anunțul liberalizării pe piața energetică și a gazelor ne promitea facturi mai mici. Fals, ne-am trezit cu creșteri de 60 la sută, iar legea consumatorului vulnerabil este doar o iluzie.

Facturile uriașe de la gaze și energie pe care românii le primesc la final de lună sunt greu de rezolvat. Săptămână trecută, premierul Florin Cîțu a chemat la Guvern toți reprezentanții instituțiilor implicate pentru a discuta problema facturilor mari. Am sunat la ANPC să vedem dacă au mai găsit alte nereguli și ni s-a spus că vor reveni ei cu concluzii, însă anterior au descoperit faptul că în zona Ardealului mulți furnizori afișau oferte de preț la jumătate față de tarifele practicate cu scopul de a atrage clienți. Premierul Cîțu a spus însă că prețurile nu vor fi plafonate, ci vor exista compensații. Experții în energie îi dau dreptate. ,,Ideea de plafonare nu există într-o economie de piață, ci soluții sau scheme de sprijin pentru consumatori, inclusiv pentru consumatorii industriali. Prețul plafonat înseamnă să ne întoarcem la OUG 114 care a stopat procesul de liberalizare.”, a spus pentru R.L. Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Ministerul Energiei a găsit un nou vinovat pentru facturile uriașe, și anume indexul dat greșit. Dacă cetățenii vor transmite consumul la timp, se elimină citirile eronate ale distribuitorilor, astfel facturile se bazează pe date reale. Un fel de râsu-plânsu, mai ales că s-au făcut investiții de modernizare pentru autocitire a indexului.

Guvernul a dat liber la tăierea gazelor și a curentului pentru restanțieri, în urmă cu o lună când a abrogat OUG 70/2020. Decizia a fost luată în perioada de creșteri galopante ale cotațiilor la energie și gaze pe piețele angro, și a afectat semnificativ clienții finali industriali și implicit cetățenii care s-au trezit cu facturi uriașe.

,,Avem legea consumatorului vulnerabil, din 2012, până la acest Guvern nici un guvern nu a avut curajul să își asume această lege, acum văd curajoși de la toate partidele.”

Florin Cîțu, premierul României.

,,Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu, pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie 2022″.

Virgil Popescu, Ministrul Energiei

Odată cu apariția facturilor uriașe, mulți politicienii și-au amintit de legea consumatorului vulnerabil care există din 2012, dar care nu este de folos. Când va fi gata legea trebuie să vedem și de când intră în vigoare, cine beneficiază și câți bani se vor primi exact. Sunt multe întrebări la care am încercat să aflăm câte ceva. De unde au apărut brusc scumpirile, cât de bună este liberalizarea și de ce mulți jucători nu respectă promisiunile prețurilor cu care și-au atras clienții? ,,Liberalizarea în sine este benefică pentru consumatori și nu este motivul pentru care au crescut prețurile acum. Prețurile au crescut și din motive externe, dar și din faptul că se tranzacționează mult prea mult pe termen scurt pe piețele spot, adică jumătate față de 4-5 procente, cât era inițial. Alte motive sunt: creșterea prețurilor la CO2, bursa se închide cu prețul energiei produsă din cărbune, la gaze că avem un număr limitat de aprovizionare, doi producători români și import. Declinul producției: se explotează tot mai puțin și mai scump.”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Singura soluție rămâne până la urmă să avem compensații, iar aleșii se chinuie, dar nu prea le iese. Am vorbit și noi cu Silvia Dinică, șefa comisiei de energie din Senat din partea USR, care a depus amendamentul prin care întreruperea furnizării să fie interzisă în cazul consumatorilor vulnerabili. ,,Eu sper ca legea consumatorului vulnerabil să se adopte cât mai curând și să intre în vigoare mai repede având în vedere situația de acum. Ținta este să reducem cât mai mult numărul consumatorilor vulnerabili.”. Concluzia este că până se lămuresc parlamentarii și instituțiile statului cum pot rezolva acestă problemă a facturilor umflate brusc, iarna trece, iar românii vor ajunge în situația de a plăti facturile în rate până la iarna viitoare cel puțin.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă