Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bitcoin - "o iluzie periculoasă și instrument pentru infractori"

Președintele Autorității de reglementare a piețelor financiare din Franța (AMF) a denunțat luni bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasă" și un instrument pentru infractori, fiind ferm împotriva criptomonedei, care a depășit pragul de 11.000 de dolari.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 04.12.2017 - 12:16

"Este un mod de a achiziționa bunuri ilicite, de a face evaziune fiscală, de a dezvolta și plăti pentru infracțiuni cibernetice. Dacă este o monedă, este una foarte proastă", a afirmat Robert Ophele, președintele AMF, într-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.

Oficialul a explicat că nu este sigur că ar vrea să reglementeze bitcoin deoarece nu are nici o legătură cu economia reală.

Săptămâna trecută, șeful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat că este prea devreme pentru banca sa să aibă nevoie de o strategie privind bitcoin și nu o consideră o rezervă de valoare.

Între timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obținut permisiunea de a începe tranzacțiile de contracte futures pentru bitcoin.

"Este o provocare pentru guvernatorii băncilor centrale și pentru autoritățile de supervizare. este o piață nereglementată și trebuie să o spun: o iluzie periculoasă", a afirmat Robert Ophele.

Și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achiziționarea de criptomonede, insistând pe instabilitatea acestui nou tip de monede.

ESMA subliniază că noile operațiuni de strângere de fonduri pe Internet, denumite 'Initial Coin Offerings' (ICO), un termen modelat după expresia IPO — care în limba engleză desemnează oferta publică inițială — sunt nereglementate, volatile și opace.

"ICO-urile sunt investiții extrem de riscante și înalt speculative", avertizează regulatorul, care adaugă că există riscul unei pierderi totale a investiției.

"Multe dintre aceste monede nu au o valoare intrinsecă decât cea a utilizării lor pentru a avea acces la un serviciu sau produs", a adăugat ESMA, avertizându-i totodată pe emitenții acestor monede că ar putea fi supuși reglementărilor în vigoare.

După organismele de reglementare din Elveția și SUA, a venit și rândul ESMA să reclame un control mai stric asupra criptomonedelor. China a interzis pur și simplu operațiunile de tip ICO.

Avertismentul ESMA vine într-un moment în care bitcoin, cea mai emblematică monedă virtuală, cunoaște o evoluție volatilă. După ce în data de 8 noiembrie a atins o valoare record, cursul bitcoin a coborât în următoarele zile până la 5.605 dolari, adică o scădere de aproape 30% iar săptămâna trecută a depășit pragul de 11.000 de dolari.

Comentarii

loading...