11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieBerarii României: Vrem să vedem cât de fezabil este sistemul pentru...

Berarii României: Vrem să vedem cât de fezabil este sistemul pentru ambalajele de unică folosință

“Sistemul depozit pentru ambalajele de unică folosinţă impune o infrastructură de mare anvergură. În acest moment, producătorii sunt rezervaţi faţă de acest tip de sistem. Rezerva vine din faptul că acolo unde vedem sisteme depozit, sunt în general pieţe unde nivelurile de colectare selectivă se află la un standard ridicat. Sistemul de garanţie a venit ca un bonus la sistemul de depozit. România nu este la un nivel ridicat din acest punct de vedere, avem o colectare slabă. Suntem într-o perioadă de tranziţie, e important să vedem care sunt costurile la care ajunge un sistem de colectare selectivă, dar sistemul depozit este o măsură bună şi producătorii iau în calcul implementarea unui astfel de sistem în România. Avem nevoie de un studiu de impact şi de o analiză de fezabilitate solidă care să ia în calcul specificul pieţei locale. Piaţa românească este o piaţă mare în comparaţie cu alte pieţe din regiune. Vrem să vedem cât de fezabil este un astfel de sistem pentru piaţa noastră. La nivelul asociaţiei noastre, am iniţiat o analiză de fezabilitate a acestui sistem şi rezultatele le vom pune pe masa Ministerului Mediului până la finele acestui an”, a spus Leferman.

Reprezentanta Asociaţiei “Berarii României” a subliniat, totodată, că industria berii deţine cea mai mare pondere a ambalajelor reutilizabile în total, respectiv de 20%.

“Berarii din România respectă legea. Sistemul depozit pentru ambalajele reutilizabile are cu siguranţă sprijinul Berarilor României. Ca industrie, cred că avem cea mai mare pondere a ambalajelor reutilizabile, cu 20% din total, iar sistemele de depozit – garanţie au fost dezvoltate prin intermediul partenerilor comerciali pe anumite canale unde reciclarea a fost mai simplu de recuperat, şi mă refer aici la HoReCa, la comerţul tradiţional şi sistemul cash&carry pe care îl avem în piaţă. În ce măsură va ajunge România la o tendinţă crescătoare în reciclarea în comerţul modern, va depinde de organizarea la nivelul marilor reţele comerciale şi stabilirea unui flux prin care ambalajele să se reîntoarcă la producător. Fiecare dintre noi, în calitate de consumatori, trebuie să privim educaţia şi campaniile de informare care să ne încurajeze să colectăm selectiv şi să susţinem sistemul de transfer al ambalajelor”, a afirmat Julia Leferman.

Reprezentanţi din companii, ONG-uri şi societatea civilă sunt prezenţi miercuri, alături de autorităţi, la evenimentul anual PRIA Environment 2019, organizat la Bucureşti, de către PRIAevents.

Pe agenda discuţiilor se află două teme prioritare, respectiv sistemul depozit garanţie – bune practici şi oportunităţi pentru dezvoltarea unui sistem de succes perfect adaptat pieţei locale, şi colectarea selectivă (ţintele de colectare-reciclare şi modalitatea de conformare a autorităţilor locale).

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă