10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieBanii numerar și depozitele - principalele instrumente financiare de economisire ale românilor

Banii numerar și depozitele – principalele instrumente financiare de economisire ale românilor

“Activele financiare deținute de sectorul ‘Gospodăriile populației’ au înregistrat, la sfârșitul anului 2016, o creștere de 9,4% comparativ cu finele anului precedent, atingând nivelul de 551,5 miliarde lei. Principalele instrumente financiare în care au investit gospodăriile populației pe parcursul anului 2016 au fost cele din categoria ‘numerar și depozite’, ce dețin 36,7% din totalul activelor financiare ale sectorului. Acestea au înregistrat o creștere față de anul precedent cu 14,6%, atingând la finele anului o valoare totală de 202,3 miliarde lei”, se arată în document.

Potrivit acestuia, tranzacțiile financiare efectuate cu acest tip de instrumente au consemnat o valoare net pozitivă de 19,4 miliarde lei.

“În structura pe subcomponente, ponderea majoritară o dețin instrumentele financiare ‘alte depozite” cu 52,7%, care au atins la sfârșitul anului 2016 valoarea de 106,6 miliarde lei (19,3% din totalul activelor financiare ale sectorului). De asemenea, subcomponenta ‘depozite transferabile’ s-a majorat cu 43,6% față de anul precedent și a consemnat o valoare de 57,1 miliarde lei, iar categoria ‘numerar’ a înregistrat o creștere de 24% față de anul anterior, până la 38,7 miliarde lei”, menționează sursa citată.

La 31 decembrie 2016, sumele pe care gospodăriile populației le aveau de încasat de la angajatori, veniturile din chirie, sumele de recuperat de la societățile de asigurare, reflectate în instrumentele financiare ‘alte conturi de primit’, au avut o pondere de 29,6% în totalul activelor sectorului, înregistrând o valoare totală de 163,3 miliarde lei (în creștere cu 1,3% față de nivelul anului precedent).

“Stocul instrumentelor financiare de natura ‘participații și acțiuni/unități ale fondurilor de investiții’, cu o pondere de 24,9% în totalul activelor sectorului, a înregistrat la finele anului o valoare de 137,3 miliarde lei, în creștere față de 2015 cu 9,8%. În structura pe subcomponente, instrumentele financiare din categoria ‘acțiuni necotate’ au deținut 43% în totalul instrumentelor financiare, cu o valoare de 59,1 miliarde lei, în scădere cu 16,7% față de nivelul înregistrat la finele anului precedent. Instrumentele financiare din subcategoria ‘alte participații’, a căror valoare a crescut cu 21,7 miliarde lei față de nivelul de la sfârșitul anului 2015, au înregistrat un stoc de 47,8 miliarde lei la finele anului 2016. În ceea ce privește subcomponenta ‘acțiuni cotate’, aceasta a înregistrat o creștere de 29,9% față de anul precedent, până la valoarea de 7,9 miliarde lei”, informează BNR.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă