Operatorii economici români pot beneficia de finanţări de la bugetul de stat de până la 25.000 de lei pentru participarea la târguri, expoziţii şi misiuni economice internaţionale, odată cu deschiderea primei sesiuni de depunere a cererilor de înscriere în programul de susţinere a internaţionalizării, a anunţat, marţi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).
Bugetul alocat prezentei sesiuni de depuneri a cererilor de înscriere este de 7,8 milioane de lei, în timp ce pentru perioada 2017-2020 se ridică la 71 de milioane de lei. Numărul estimat de firme beneficiare este de 5.000.
Potrivit MMACA, sectoarele economice sprijinite în cadrul prezentei scheme de minimis sunt: tehnologia informaţiei, sectorul alimentar, fabricarea mobilei, industria textilă, cercetare şi inovare ştiinţifică şi medicală.
„Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat a fost lansat luni, 10 septembrie 2018, de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, prin publicarea anunţului de deschidere aferent primei sesiuni. Programul urmăreşte stimularea mediului de afaceri prin crearea unor noi instrumente de promovare individuală a operatorilor români care să faciliteze accesul acestora pe pieţele externe şi dezvoltarea de parteneriate în vederea internaţionalizării”, precizează instituţia în comunicat.
Prin acest program se finanţează participări ale operatorilor economici români la târguri şi expoziţii cu caracter internaţional, organizate în afara ţării, cu stand de prezentare a produselor/serviciilor, precum şi participarea la misiuni economice.
„Finanţarea se acordă operatorilor economici în sume fixe, de tip sprijin forfetar, astfel: 25.000 lei pentru participarea la târguri şi expoziţii internaţionale şi 10.000 lei pentru participarea la misiuni economice internaţionale. Finanţarea este asigurată din fonduri de la bugetul de stat”, se arată în document.
Potrivit Grilei de evaluare a cererilor, vor obţine punctaj suplimentar firmele care au ales ca pieţe-ţintă zone non-UE, cu prioritate Africa sau Asia, care deţin brand propriu şi au un site într-o limbă de circulaţie internaţională.
„Îi încurajez pe antreprenori să aplice şi să se lanseze pe pieţele internaţionale. Birocraţia va fi la un nivel minim posibil, interacţiunea va fi cu precădere în spaţiul virtual. Va fi un program simplu, transparent şi uşor de decontat”, a declarat Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.