2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriAvertisment al Băncii Angliei: Criptomonedele, pericol pentru sistemul financiar

Avertisment al Băncii Angliei: Criptomonedele, pericol pentru sistemul financiar

Criptomonedele, pericol pentru sistemul financiar stabilit! A fost avertismentul făcut chiar de un oficial înalt al Băncii Angliei pentru BBC. Acesta s-a referit în special la monedele virtuale care au o creștere rapidă.

Nu o mare parte din averea gospodăriilor din Regatul Unit este deținută în prezent în active precum Bitcoin. Totuși, acestea devin din ce în ce mai populare, a declarat adjunctul guvernatorului băncii Sir Jon Cunliffe.

Acesta a avertizat că dacă valoarea lor scade brusc, ar putea avea un efect secundar. Oficialul consideră Banca trebuia să fie pregătită să limiteze aceste riscuri.

În prezent, aproximativ 0,1% din averea gospodăriilor din Regatul Unit se află în criptomonede. Datele au fost furnizate de Sir Jon la BBC.

Conform estimărilor, aproximativ 2,3 milioane de oameni dețin monede virtuale. Investiția în criptomonede se ridică la o sumă medie per persoană de aproximativ 300 de lire sterline.

Cu toate acestea, el a subliniat că monedele virtuale „au crescut foarte repede”. Oameni precum administratorii de fonduri doresc să știe dacă ar trebui să dețină o parte din portofolii în criptomonede.

„Prețul lor poate varia destul de considerabil și ar putea scădea teoretic sau practic la zero”, a spus el.

Sir Jon  a mai precizat: „Punctul, cred, în care ne facem griji este când se integrează în sistemul financiar, când o corecție mare de preț ar putea afecta cu adevărat alte piețe și să afecteze jucătorii consacrați de pe piața financiară”.

De asemenea, reprezentantul Băncii Angliei a punctat că este nevoie de timp pentru a proiecta standarde și reglementări pentru criptomonede.

El a adăugat: „Trebuie să ne suflecăm mânecile și să continuăm cu asta, astfel încât, până când aceasta devine o problemă mult mai mare, să avem de fapt cadrul de reglementare pentru a limita riscurile”.

Declarațiile lui Sir Jon vin a doua zi după ce Banca a publicat cel mai recent Raport privind stabilitatea financiară. Acesta a examinat starea de sănătate a sistemului financiar al Regatului Unit.

Raportul spunea că gospodăriile din Marea Britanie au rămas „rezistente”. Asta în ciuda încheierii schemei de concediu și a altor măsuri de sprijin Covid.

Cu toate acestea, a adăugat că incertitudinea privind riscurile pentru sănătate și perspectivele economice au rămas ridicate.

În plus, estimările indică faptul că virusul Covid-19 ar putea avea în continuare „un impact mai mare” asupra economiei, mai ales în lumina noilor variante.

Raportul vine în timp ce factorii de decizie ai băncii se pregătesc să-și anunțe următoarea decizie privind rata dobânzii.

Costul vieții a crescut cu 4,2% în octombrie, cea mai mare rată din ultimii 10 ani. Această creștere a inflației i-a determinat pe analiști să prezică o creștere a ratelor dobânzilor de la nivelul record actual de 0,1%. Dar îndoielile au apărut recent din cauza răspândirii variantei Omicron.

„Regatul Unit și economiile globale au continuat să se redreseze după efectele pandemiei. Dar rămâne incertitudinea cu privire la riscurile pentru sănătatea publică și perspectivele economice”, a spus Banca.

„De exemplu, există presiuni pe termen scurt asupra ofertei și inflației și ar putea exista un impact mai mare al Covid-ului asupra activității, mai ales având în vedere incertitudinile legate de faptul că noile variante ale virusului reduc eficacitatea vaccinului”, transmite instituția bancară.

Comitetul pentru stabilitate financiară al Băncii Angliei a declarat că riscurile la adresa sistemului financiar au revenit la nivelul lor înainte de începerea pandemiei.

„Băncile mari din Marea Britanie sunt suficient de puternice pentru a sprijini în continuare gospodăriile și întreprinderile, chiar și în scenarii severe”, a spus Banca.

În prezent, se fac consultări cu privire la ridicarea măsurilor de urgență introduse pentru a oferi băncilor mai mult spațiu de manevră la începutul anului trecut.

Băncile vor trebui acum să constituie din nou o rezervă suplimentară de capital pentru a se proteja de șocuri viitoare, în valoare de 1% din toate împrumuturile lor (cunoscută sub numele de tampon de capital anticiclic). Aceasta va crește la 2% anul viitor.

Banca face, de asemenea, consultări cu privire la slăbirea limitelor de accesibilitate pentru creditele ipotecare.

Se examinează dacă să se renunțe la o cerință conform căreia creditorii ar trebui să testeze dacă împrumutații și-ar putea permite în continuare rambursări dacă ratele dobânzilor cresc cu 3% peste rata variabilă standard.

Banca a adăugat în raportul său că obținerea de fonduri pentru un depozit este încă cea mai importantă barieră în calea proprietății.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Alina Gorghiu: Să se ancheteze tot, de la Nordis până la alte subiecte

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, marţi seară, după apariţia unor informaţii conform cărora Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anchetează finanţarea din bani publici a...

Răzvan Marin, mesaj emoționant după victoria cu Cipru! „O mare onoare să port banderola României”

România a încheiat anul 2024 cu o victorie concludentă în Nations League, învingând Cipru cu 4-1. Tricolorii și-au asigurat locul în urna a doua...

„People of Steel”, documentarul care marchează 1000 de zile de război în Ucraina s-a lansat

Documentarul "People of Steel", care marchează cele 1000 de zile de război în Ucraina, s-a lansat. https://www.youtube.com/watch?v=Yr_EfWLQRKs "People of Steel", documentarul care marchează 1000 de zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă