-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriBNR este lider de proiect pentru consolidarea sistemului financiar din Republica Moldova

BNR este lider de proiect pentru consolidarea sistemului financiar din Republica Moldova

Banca Națională a României (BNR) a fost lider de proiect în cadrul programului cu titlul “Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, care s-a desfășurat în Republica Moldova.

Proiectul a fost implementat de Banca Națională a României (BNR) în calitate de lider de proiect, Banca centrală a Regatului Țărilor de Jos (DNB) și Banca Lituaniei (BL) – parteneri juniori, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, cu scopul de a oferi asistență pentru implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, în beneficiul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și al Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Proiectul de twinning este cel de-al doilea, atât pentru Banca Națională a României în calitate de lider de proiect – donator de asistență tehnică, cât și pentru Banca Națională a Moldovei, în calitate de beneficiar.

Leonardo Badea, viceguvernator al BNR, a declarat la acest eveniment că ”momentul marchează deopotrivă încheierea unei etape, cât și începutul unei noi perspective pentru dezvoltarea și consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova”.

De-a lungul perioadei de implementare a proiectului, de 30 de luni, a fost elaborată Strategia de Politică Macroprudențială, s-a dezvoltat cadrul de testare la stres, reglementările necesare în domeniul sectorului de asigurări și cel pentru infrastructura sistemelor de plăți, s-au elaborat metodologiile și reglementările necesare supravegherii organizațiilor de creditare nebancară și a fost pregătit dosarul de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro.

Viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, a apreciat că ”prin intermediul acestui proiect, Banca Națională a Moldovei a parcurs o călătorie impresionantă de transformare și reformă” și a remarcat capacitatea echipelor de implementare de a face progrese semnificative într-un timp relativ scurt.

Viceguvernatorul Leonardo Badea a subliniat că ”pentru România, acest proiect a venit ca o continuare naturală a efortului derulat de-a lungul acestor decenii de sprijinire a parcursului european, de modernizare, deschidere și dezvoltare a Republicii Moldova”.

În perioada de implementare a proiectului de twinning, este de remarcat că s-au înregistrat repere istorice semnificative – depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană,  acceptarea acesteia ca stat candidat și decizia UE de a deschide negocierile pentru aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă