Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bancher: Leul este prea puternic față de monedele din regiune

Leul a pierdut aproape 10% în termeni de competitivitate conform evoluţiei cursului de schimb real, ajustat cu costul unitar al forţei de muncă din trimestrul I, este concluzia unei analize efectuate de UniCredit şi prezentată de Dan Bucşa, economist şef pentru CEE al UniCredit.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 21.07.2018 - 16:26

"Faţă de celelalte monede din regiune, leul este mult prea puternic", a precizat Dan Bucşa.

Ca argumente, el a comparat evoluţia zlotului (moneda naţională a Poloniei) şi a forintului (moneda naţională a Ungariei) cu cea a leului, concluzionând că leul este cu aproximativ 16-17% mai puternic decât cele două monede, comparativ cu nivelul din 2009.

"Cu toate acestea, credem că Banca Naţională va continua să ţină undeva sub 4,70 din cauza efectului pe care deprecierea l-ar putea avea asupra inflaţiei. Avem cea mai mare inflaţie din regiune. Nu ne prea permitem şi o contribuţie a leului la inflaţie", a completat Dan Bucşa.

Referitor la inflaţie, economistul a precizat că cea mai mare parte a acesteia, aproximativ trei puncte, sunt rezultatul măsurilor fiscale luate în 2017.

"Impactul lor (al măsurilor fiscale -n.r.) va începe să iasă în septembrie, până în ianuarie anul viitor. Dar inflaţia nu va scădea cu trei puncte pentru că sunt alţi factori care o împing în sus. Unul dintre ele sunt salariile, celelalte sunt preţurile alimentelor ţi combustibililor."

Comentarii

loading...