14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieBaciu, LAPAR: „Nu sunt convins că avem de-a face cu pesta porcină...

Baciu, LAPAR: „Nu sunt convins că avem de-a face cu pesta porcină africană”

Ceea ce se întâmplă acum cu porcul românesc este un episod similar epidemiei de gripă aviară de acum zece ani, când industria avicolă a fost distrusă cu premeditare, a declarat pentru RL Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
„Nu sunt deloc convins că avem de-a face pesta porcină africană, din mai multe motive. S-au făcut peste 160 de analize la porci mistreți pentru acest virus și toate au ieșit negative. Nu am văzut nici un focar de pestă africană la mistreți, care se deplasează foarte rapid și în grupuri mari, parcurgând între 30 și 50 km pe noapte. Apoi, autoritățile veterinare ne spun că nu există nici vaccin și nici tratament pentru pesta porcină africană, dar ei dezinfectează mașinile. Cu ce le dezinfectează și de ce, dacă virusul nu are antidot?”, întreabă șeful LAPAR. În opinia sa, suspiciunile sunt cu atât mai întemeiate cu cât ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, în urmă cu câteva zile, că România nu are personal specializat în depistarea pestei porcine africane. 

 

Baciu: ANSVSA este vinovată de tot ce se întâmplă 

În opinia președintelui LAPAR, Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) este principala vinovată pentru situația dramatică în care a ajuns industria porcului românesc. “În 2016 s-a emis o hotărâre de guvern în care s-au stipulat toate detaliile și soluțiile pentru prevenirea apariției epidemiei de pestă porcină africană. Numai că ANSVSA nu a pus în aplicare nici măcar o singură măsură din respectiva HG. Tot ce a făcut a fost să consume banii veniți de la Uniunea Europeană pentru prevenția bolii. Acesta a fost motivul pentru care comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a spus că România nu va primi nici un ban de la UE pentru pagubele cauzate de pesta porcină africană. Nu se dau bani pentru că România a beneficiat de sume mari pentru prevenție”, a spus Laurențiu Baciu.

Șeful LAPAR a atras atenția asupra faptului că ANSVSA, deși se află formal în subordinea Guvernului, este, de fapt, „stat în stat”. „În condițiile în care jumătate din porcii din țară sunt omorâți, nici măcar un portar de la ANSVSA nu a fost dat afară. Iar când vorbim de profesionalismul angajaților ANSVSA, trebuie să ținem cont că angajările nu se fac pe bază de CV și de competențe, ci în funcție de arborele genealogic al așa-zișilor candidați”, a subliniat Baciu. 

 

Despăgubirile pentru porcii omorâți, insuficiente 

Cât privește situația de la TEBU Consult din Brăila, cea mai mare fermă de porci din România și a doua ca mărime din Europa, președintele LAPAR spune că pagubele în urma uciderii celor 141.000 de porci nu vor putea fi acoperite de către stat la adevărata valoare. „Este o tragedie ce se întâmplă acolo și oriunde s-au omorât porcii. Cine va plăti pentru asta? Și de ce se incinerează carnea fără să se facă nici o analiză care să determine dacă este sau nu infestată? Suntem atât de bogați încât ne permitem să aruncăm carnea a sute de mii de porci fără să știm dacă este bună sau nu pentru consum?”, întreabă, retoric, Laurențiu Baciu.

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, sâmbătă, la ferma TEBU din Brăila. Astăzi, autoritățile sanitare-veterinare au descins la fermă ca să omoare întreg efectivul de porci, însă proprietarul s-a opus și a cerut să se întrunească mai întâi o comisie care să evalueze exact valoarea pagubelor pe care le va suporta în urma eutanasierii animalelor. La faţa locului se vor deplasa şi inspectorii de mediu, care vor face verificări în ceea ce priveşte respectarea legii privind eutanasierea şi, ulterior, îngroparea cenuşii rezultate în urma arderii porcilor.

În judeţul Brăila virusul a fost confirmat și în alte trei ferme. Vineri, boala a fost confirmată la SC Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci, iar săptămâna trecută în fermele SC I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete. Toate animalele din ultimele două ferme au fost deja ucise. 

 

Șeful DSV Brăila: „Virusul vine pe Dunăre“ 

Directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan, a admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre. „Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme se datorează apei din Dunăre. Fermele se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre se întâmplă ce se întâmplă în acest moment în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă“, a spus Drăgan, citat de Agerpres. 

 

Incredibil: ANSVSA nu poate intra în zonele protejate nici în situație de criză 

Conform lui Gicu Drăgan, deși există informații potrivit cărora în Insula Mică a Brăilei, declarată rezervaţie naturală, ar exista mai multe cadavre de porci, care reprezintă un focar de boală, autorităţile sanitar-veterinare nu pot intra să le ridice deoarece nu au competenţa de a pătrunde în această zonă protejată. „Acest parc naţional are acelaşi statut ca şi Delta Dunării. Am luat legătura cu cei de la Parcul Naţional şi au spus că vor încerca să caute cadavre şi, dacă le găsesc, ni le vor trimite spre analiză“, a spus Drăgan.   

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă