3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăEconomieAutoVindeți o mașină? Experții recomandă să așteptați până la primăvară

Vindeți o mașină? Experții recomandă să așteptați până la primăvară

Timpul de vânzare al unei mașini depinde de mai mulți factori precum tipul vehiculului, locația și situația actuală a pieței. Cu toate acestea, alegerea unei perioade potrivite din an poate ajuta la vinderea mai rapidă a unei mașini. carVertical, o companie de date auto, oferă sfaturi despre alegerea celui mai bun moment pentru a vinde un vehicul și pentru a obține un preț mai bun.

Primăvara este momentul în care înflorește piața auto

Șoferii nu ar trebui să se grăbească să-și pună vehiculele pe portalurile online cu anunțuri auto în sezonul rece. Aparent, este mai bine să așteptați și să vă vindeți mașina în martie (când oamenii cumpără 8,2% din cumulul anual al rapoartelor generate de carVertical care cuprind istoricul auto), aprilie (8,4%), sau mai (8,5%), ceea ce sugerează că cererea în primăvară este mai ridicată decât în lunile reci. Mulți oameni care plănuiesc să-și cumpere un vehicul întârzie de obicei decizia de cumpărare până în lunile mai calde pentru a evita să conducă în condiții dificile.

„Este mai ușor să conduci primăvara, deoarece zilele sunt mai lungi și există mai puține pericole, cum ar fi drumurile umede sau înzăpezite. Șoferii începători preferă de obicei să să conducă pentru prima oară o mașină într-un mediu mai sigur, ceea ce influențează cererea”, explică Matas Buzelis, expert în automobile și șeful departamentului de comunicații al carVertical.

Sfârșitul verii și începutul toamnei sunt, de asemenea, un moment bun pentru a vinde un vehicul. Conform datelor companiei, cele mai multe rapoarte care cuprind istoricul auto sunt achiziționate de cumpărătorii în august (9,1%) și septembrie (8,9%). Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză deoarece unii șoferi doresc să-și ia o mașină înainte de începerea sezonului de iarnă.

Sincronizarea este totul

Selectarea momentului potrivit poate ajuta la o vânzare mai rapidă a unui vehicul și la obținerea mai multor bani. Când cererea este mai mică, vânzătorii sunt adesea forțați să negocieze și să reducă prețul cerut.

Vânzarea unei mașini decapotabile în mijlocul iernii poate fi dificilă – aceste mașini atrag de obicei cumpărători primăvara și vara. SUV-urile și vehiculele cu tracțiune integrală au o cerere constantă iarna deoarece cumpărătorii caută deseori o mașină mai sigură, cu tracțiune bună.

„Poate fi momentul potrivit pentru a cumpăra un vehicul, dar nu este un moment perfect pentru a-l vinde. Cererea sezonieră poate înclina adesea balanța de negociere în interesul cumpărătorului, deoarece unele vehicule pot necesita cheltuieli suplimentare pentru întreținere și depozitare în timpul lunilor de iarnă”, explică Buzelis.

În perioada Sărbătorilor, oamenii amână achizițiile mari

Cele mai rele luni pentru a vinde o mașină sunt decembrie și ianuarie. Deoarece mulți oameni economisesc bani pentru cheltuielile din perioada Sărbătorilor, ei evită achizițiile mai mari. După sezonul Sărbătorilor, majoritatea au nevoie de timp pentru a se recupera și a începe din nou să economisească, ceea ce duce la mai puține tranzacții pe piața mașinilor second hand.

Situația economică are, de asemenea, un impact mare asupra încrederii consumatorilor. Oamenii întârzie achizițiile majore, cum ar fi cele din domeniul imobiliar și de vehicule, în perioade de recesiune, inflație sau orice incertitudine economică.

Potrivit carVertical, decembrie este responsabilă pentru doar 7,6% din verificările anuale ale mașinilor. Cu toate acestea, după cum subliniază Buzelis, o mașină rulată în stare bună, cu un istoric curat, poate fi vândută rapid, deoarece cererea de vehicule bine păstrate este mai mare decât oricând. Dacă le oferiți potențialilor cumpărători un raport istoric, acest mic detaliu vă poate ajuta, de asemenea, să vindeți o mașină mai rapid, creând un sentiment de încredere și transparență.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă