Când achiziționezi o mașină electrică, autonomia acesteia este unul dintre cele mai importante criterii de selecție. Pentru a te putea bucura cu adevărat de fiecare călătorie, ai nevoie de un automobil cu o autonomie electrică suficient de mare încât să îți permită să ajungi fără griji la destinație. Știai însă că există și câteva modalități de a spori autonomia, astfel încât să poți conduce mai mult cu o singură încărcare? Descoperă în continuare ce metode ai la dispoziție și ce presupune fiecare dintre ele.
Încearcă să frânezi și să accelerezi mai rar
Atunci când accelerezi și frânezi frecvent, consumul unei mașini electrice este crescut, așa cum se întâmplă și în cazul unui automobil care funcționează cu benzină sau motorină. De aceea, când călătorești pe autostradă sau pe porțiuni cu mai puțin trafic, te poți bucura de o autonomie mai mare. Bineînțeles, în mediul urban este dificil să nu frânezi des, mai ales la orele de vârf.
Totuși, există o soluție la care poți apela: frânarea regenerativă, ce îți permite să recuperezi energia consumată. Prin modul de conducere eco și frânarea regenerativă, mașina ta electrică poate economisi până la 15% din energie, ceea ce înseamnă că te vei bucura de o autonomie sporită.
Dacă plănuiești o călătorie în natură, verifică starea traseului și încearcă să folosești ruta cu cele mai puțin blocaje în trafic. De asemenea, dacă ai de ales între un traseu liniar și unul în pantă, e mai bine să îl eviți pe cel din urmă.
Păstrează o viteză constantă
Dintre toți factorii care au impact asupra autonomiei, viteza cu care conduci este cel mai important. Dacă vrei să te bucuri din plin de autonomia automobilului tău și totodată să ajungi la destinație în siguranță, păstrează o viteză care să se încadreze în limitele specifice drumului pe care conduci. De exemplu, 60 de kilometri/ oră e o viteză rezonabilă și sigură, cu care poți rula fără probleme fără a afecta autonomia. Atunci când mergi pe autostradă cu viteze de 120-130 kilometri/ oră, autonomia se poate chiar înjumătăți.
Călătoriile lungi presupun de obicei atât porțiuni de drum pe care călătorești cu viteză redusă, cât și zone de autostradă, unde limita este crescută. Cel mai probabil nu vei conduce însă o zi întreagă la viteze ridicate, mai ales în cazul care călătoria te poartă prin orașe, sate sau porțiuni mai dificile de traseu.
Ține cont de greutatea pe care o transporți
Greutatea automobilului este un alt factor care poate influența autonomia acestuia. Prin urmare, încearcă să nu încarci prea mult mașina atunci când pleci la drum. Dacă tocmai ai venit dintr-o călătorie sau de la cumpărături, descarcă bagajele și golește portbagajul înainte de a pleca la birou. Nu folosi mașina ca spațiu de depozitare – de multe ori uităm în automobil numeroase obiecte de care nu avem nevoie, precum jucării, haine, sticle cu suc sau echipamentul de sală.
Când pleci în vacanță alături de familie, împachetează ceea ce vă trebuie cu adevărat. Chiar dacă mașina este încăpătoare, nu e necesar să iei lucruri pe care nu le vei folosi, așa că privește bagajele la fel cum le-ai privi în cazul unui zbor cu avionul și renunță la ceea ce e inutil. Ține cont și de accesorii, de exemplu dacă ai montat suportul pentru schiuri sau cel pentru biciclete, însă urmează să pleci într-o călătorie de afaceri, nu ai de ce să pornești la drum cu o mașină echipată de vacanță.
Menține temperatura la o valoare medie
Aerul condiționat și încălzirea pot consuma și ele autonomia mașinii, având în vedere faptul că automobilul folosește energie pentru a le alimenta. De aceea, poți observa chiar și scăderi de 35% ale autonomiei în sezoanele cu temperaturi extreme, în funcție de cum alegi să utilizezi sistemul de climatizare.
O soluție pentru a evita scăderea autonomiei este să încălzești sau să răcești automobilul înainte de a pleca la drum. Poți face asta în timp ce bateria mașinii tale se încarcă, pentru ca atunci când pleci de acasă să te bucuri de confort termic fără a afecta autonomia.
Verifică presiunea din pneuri
Când conduci un automobil ale cărui anvelope nu sunt umflate în mod corespunzător, consumul de energie crește, iar autonomia scade. E recomandat să verifici presiunea pneurilor cel puțin lunar sau înainte să pleci în vacanță. Poți folosi un indicator pentru anvelope sau, dacă nu știi exact cum să faci acest lucru, te poți adresa unui service auto.
Dacă observi că pneurile au o presiune scăzută, nu amâna vizita într-un centru specializat, pentru a rezolva problema. Astfel vei reuși nu doar să crești autonomia, ci și să scazi riscul de accidente sau de a rămâne cu mașina în pană pe traseu. Așa cum observi, autonomia mașinii tale poate fi optimizată, iar factorii care au impact sunt simplu de controlat în majoritatea situațiilor. Alege să conduci prudent și să ai grijă de automobilul tău, iar distanța pe care o parcurgi cu o singură încărcare poate fi mult mai mare.