3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieArmata cumpără 600 de camioane produse în România

Armata cumpără 600 de camioane produse în România

Ministerul Apărării Naționale al României (MApN) a început derularea unui contract de înzestrare de peste un miliard de lei fără TVA (echivalentul a peste 200 de milioane de euro), contract care se referă la producerea și la livrarea, către Armata Română, a 2.902 vehicule de transport.

Conform unui acord semnat în ultima zi a anului 2019, prima tranșă a acestui contract se referă la 942 de camioane, care urmează a fi livrate de firma italiană Iveco Defence Vehicle SPA. Un element foarte important al acestei tranzacții este însă clauza de offset, care prevede că 80 la sută din valoarea contractului fără TVA trebuie să fie în beneficiul economiei naționale a României.

Drept urmare, peste 600 dintre cele 942 de camioane vor fi produse într-o uzină din România.

“Din elementele de angajament ale furnizorului pot să menţionez că, începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România. Unde anume – este decizia furnizorului împreună cu structura responsabilă din Ministerul Economiei, şi anume Oficiul de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială, şi aceasta urmează să se concretizeze într-o decizie, sperăm noi, cât mai curând posibil. Nu este vorba de speranţa noastră, ci este vorba de obligativitatea din contract pentru că, încă o dată, cel de-al 301-lea mijloc auto trebuie să fie integrat în România. În baza contractului de offset, 80 la sută din valoarea contractului fără TVA trebuie să se întoarcă în economia naţională”, a anunțat, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, ministrul Apărării Naționale, generalul (r) Nicolae Ciucă.

Primul contract subsecvent la acordul cadru privind achiziționarea a 2902 platforme de transport pe roți în diverse configurații, echipamente ce vor intra în înzestrarea Armatei României, a fost semnat marți, 31 decembrie 2019, de locțiitorul șefului Departamentului pentru armamente cu reprezentantul operatorului economic IVECO Defence Vehicle SPA din Italia, anunța, la data de 8 ianuarie 2020, un comunicat de presă al MApN.

La acel moment, partea română nu făcea nicio referire la clauzele de offset care ar urma să fie îndeplinite de furnizorul autocamioanelor. Totuși, acest tip de clauze sunt obligatorii la nivelul Uniunii Europene și impun firmelor care vând echipamente militare să ofere cel puțin 80 la sută din valoarea contractului, sub formă de comenzi sau de investiții, către agenți economici din țara care cumpără aceste echipamente militare.

Anterior, MApN anunțase că, la data de 19 decembrie 2017, “prin procedura licitaţiei restrânse, au fost achiziţionate 173 de autocamioane de transport cu capacitate medie”, în configurație 6×6, tot de la firma Iveco. Valoarea contractului din decembrie 2017 a fost de 128 de milioane de euro.

Necesarul total al Armatei este de 13.963 de asemenea mașini.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă