Construirea unei locuințe ar trebui realizată după un plan bine întocmit de un specialist în proiectarea casei. Un proiect de casă complet cuprinde cel puțin trei aspecte: arhitectură, rezistență și instalații. Dar, nimeni nu știe mai bine decât tine de ce ai nevoie.
Proiectarea casei este poate partea cea mai delicată din toată munca arhitectului. Specialistul care proiectează o casă trebuie să își dea seama cât mai bine ceea ce dorește clientul său și ce i s-ar potrivi mai bine, ținând cont de vârsta, membrii familiei și nevoile de locuire pe care le analizează împreună.
Prin acest articol, vrem să te ghidăm în procesul de proiectare a casei pentru a înțelege ce anume îți spun specialiștii și cum să comunici mai ușor ceea ce îți dorești.
Vrei să-ți construiești casa visurilor? În platforma Building Companion poți găsi echipe de construcții de încredere.
Ce conține proiectul unei case
În termeni simpli, proiectarea casei este planul care ilustrează aspectul și compartimentarea unei case. Dacă vrei să construiești o casă mică, dar confortabilă și funcțională, există multe proiecte de case mici care te pot inspira. Poți alege un proiect de casă cu un singur nivel, cu două sau trei camere, cu o suprafață utilă de 50-70 mp. De asemenea, dacă îți dorești o casă mare, poți opta pentru un proiect de casă cu etaj, care îți oferă mai mult spațiu de locuit și o compartimentare mai eficientă.
Așa cum probabil știi, documentaţia tehnică pentru autorizarea construcției unei case se elaborează de proiectanţi autorizaţi, conform prevederilor legale în vigoare și în concordanţă cu cerinţele certificatului de urbanism, avizele, acordurile, punctul de vedere al autorităţii pentru protecţia mediului etc.
Un proiect complet de casă este compus din documentațiile DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire) și PTh+DE (Proiect Tehnic + Detalii de Execuție). Autorizația de construire se obține pe baza documentației DTAC, ceea ce oferă cadrul legal pentru demararea lucrărilor, în timp ce execuția efectivă a construcției se desfășoară în conformitate cu documentația PTh+DE.
5 aspecte de care să ții cont în proiectarea casei
Luând în considerare cu atenție stilul tău de viață și terenul pe care va fi amplasată casa, vei putea stabili cel mai bine cum să arate casa ta. Iată 5 aspecte importante în proiectarea casei care să te ghideze în procesul de transformare a visurilor în realitate:
1. Stilul de viață
Proiectarea casei care se potrivește stilului tău de viață este unul dintre cele mai importante aspecte din construirea unei case pe care o vei iubi. Primul pas în acest proces este crearea unei liste cu camerele „must-have”, cum ar fi numărul de dormitoare, băi, dressing, spălătorie etc.
Ia în considerare nevoile actuale și, de asemenea, gândește-te la orice schimbări potențiale în viitor, cum ar fi o familie în creștere sau nevoia unui birou sau a unui atelier acasă. Apoi adaugă caracteristicile unde nu vei face deloc compromisuri.
Odată ce ai lista de aspecte obligatorii, poți începe să te gândești la proiectarea casei și la bugetul pe care ți-l permiți. Este esențial să echilibrezi nevoile cu dorințele, precum și cu sfaturile profesioniștilor.
După ce ai făcut propria evaluare, este obligatoriu să apelezi un arhitect profesionist, care îți va transforma ideile în realitate. Un arhitect are cunoștințele și experiența necesare pentru a proiecta o casă funcțională, estetică și conform normelor în vigoare.
2. Localizarea și amplasarea terenului
Când proiectezi o casă, este esențial să iei în considerare terenul și locația unde vei construi casa. Factori precum geolocația, deschiderea terenului, orientarea, vecinii și lumina naturală pot influența în mod semnificativ funcționalitatea și proiectul casei tale.
De exemplu, dacă lotul de teren are o vedere frumoasă spre un lac sau munți, poți solicita ca poziționarea camerei de zi sau bucătăriei să fie în această direcție pentru a profita de priveliște. De asemenea, vei alege cea mai bună poziție pentru ferestre pentru a maximiza lumina naturală și ventilația.
Proprietatea poate fi într-o zonăsau cartier cu restricții sau cerințe locale. Cunoașterea reglementărilor în prealabil este esențială. Este bine să îți iei timp să cunoști toți acești factori pentru ca proiectul casei să fie cel pe care îl dorești.
3. Bugetul ideal pentru tine
Un alt aspect esențial în proiectarea casei este stabilirea bugetului. Stabilește bugetul ținând cont că este foarte probabil să-l depășești și gândește-te la o rezervă. În Statele Unite de exemplu, un proiect care la final a depășit bugetul inițial cu până la 20%, este considerat un proiect de succes. În cazul fericit în care te-ai încadrat în buget, poți folosi o parte din rezervă pentru amenajarea interioară a casei și mobilier.
4. Stilul arhitectural
Un aspect în proiectarea casei este și alegerea stilului arhitectural, care va defini personalitatea și estetica locuinței. În tema de proiectare de care se ocupă arhitectul trebuie să se regăsească și stilul arhitectural al casei. Acesta poate fi inspirat din stilurile bine cunoscute: clasic (care se caracterizează prin simetrie, proporție și eleganță), modern (cunoscut pentru funcționalitate, minimalism și geometrie), rustic (apreciat pentru naturalețe și căldură) etc.
O temă de proiect bine detaliată, dar realistă, face ca lucrurile să fie mult mai ușor de îndeplinit. Așadar trebuie comunicate foarte clar preferințele și bugetul disponibil, pentru ca arhitectul să găsească soluțiile optime astfel încât să transpună tema de proiect în proiectul casei .
5. Profesioniști de încredere
Profesioniștii care te vor ajuta în proiectarea casei – arhitecți, ingineri proiectanți, experți tehnici, designeri de interior – întrunesc echipa care va defini succesul proiectului. Fiecare profesionist îți poate oferi sfaturi valoroase pentru a maximiza planurile și a eficientiza bugetul, personalizând proiectarea în funcție de nevoile tale.
Etapa de proiectare este momentul în care se pun bazele viitoarei construcții care să inspire prin rezistență, calitate și estetică aparte.
Cauți profesioniști cu experiență în proiectarea casei? În platforma Building Companion poți găsi mai mulți profesioniști de încredere, care prestează servicii în zona viitorului tău proiect de construcție.