Ai început planul de execuție al casei sau pur și simplu vrei să extinzi un circuit pentru a instala o priză suplimentară? Pentru a putea efectua corect etapele de lucru ai nevoie de cablurile potrivite. Opțiunile de calitate inferioară nu fac decât să afecteze funcționarea echipamentelor electrice, dar și siguranța întregii instalații. Achiziția se face în funcție de mai mulți factori și trebuie adaptată la specificațiile locuinței.
Te întrebi de ce tipuri de cabluri electrice ai nevoie pentru casa ta, dar și care sunt principalele modele disponibile pe piață? Poți afla în rândurile de mai jos.
Cabluri electrice – caracteristici
Cablurile electrice sunt formate din unul sau mai mulți conductori grupați și au rolul de a transmite energia electrică dintr-un punct în altul. Astfel, facilitează conectarea dispozitivelor din locuință la sursa de curent. În lipsa lor, cele mai simple activități casnice precum utilizarea aragazului sau efectuarea curățeniei nu ar mai fi posibile.
În exterior, conductorii prezintă un înveliș de protecție, folosit pentru a izola foarte bine circuitele și a elimina riscurile de siguranță. Cea mai comună opțiune este PVC-ul.
În ceea ce privește materialul din care sunt fabricați conductorii, se folosesc în general două variante – cupru și aluminiu. Cuprul este recunoscut pentru conductivitatea ridicată, dar și pentru rezistența sporită la degradare și coroziune. Aluminiul, în schimb, este o alegere mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor. De asemenea, este mai fiabil și mai ușor de instalat.
Cablurile electrice nu se folosesc doar pentru a alimenta clădirile cu energie, ci sunt utilizate și în telecomunicații, medicină sau transport. Anumite modele pot fi folosite pentru a transmite date sau informații sau pentru a facilita funcționarea echipamentelor din sectorul medical.
Cabluri electrice esențiale pentru casă
Pe piață există mai multe tipuri de cabluri electrice, fiecare cu avantaje și dezavantaje specifice. Categorizarea se face în general în funcție de:
- Numărul de conductoare,
- Tensiunea de operare,
- Tipul de conductor,
- Scopul utilizării,
- Gradul de flexibilitate.
În cazul locuințelor, se folosesc cabluri rezidențiale, destinate cu precădere instalațiilor interioare. Există două variante principale:
Conductori myf flexibili – Sunt fabricați din cupru și prezintă o izolație din PVC, ceea ce îi transformă în investiții avantajoase, pe termen lung. Tocmai datorită materialului durabil, se adaptează cu ușurință, indiferent de mediul în care sunt instalate. Rezistă fără probleme la temperaturi extreme sau tensiuni ridicate.
Conductori fy rigizi – Cabluri de joasă tensiune, realizați tot din cupru. Izolația este din PVC (policlorură de vinil), un material popular datorită costului redus, rezistenței la foc și adaptabilității la o varietate de aplicații. Sunt recomandați în panouri de comandă sau de distribuție.
Înainte de a face achiziția propriu-zisă sau a proiecta instalația electrică e foarte important să iei în calcul câteva aspecte:
Calitatea cablurilor – E important să investești în conductori care pot păstra la un nivel optim gradul de siguranță al întregii clădiri. Optează pentru un echipament care poate preveni accidentele sau situațiile neprevăzute, rezistent la șocuri chimice sau mecanice.
Ușurința de proiectare – Planifică atent traseul instalației. Determină lungimea exactă a cablurilor necesare pentru a evita risipa și a reduce costurile. Designul cablurilor ar trebui să fie foarte versatil. Astfel, în cazul unor eventuale modificări să nu fie nevoie de activități prea complexe.
Costul cablajului – Adaptează bugetul în funcție de nevoi, dar nu te rezuma la alternativele prea ieftine. Un cost prea scăzut poate indica o eficiență redusă. Cel mai bine ar fi să alegi un raport convenabil preț calitate.
Nu contează că alegi conductori fy rigizi sau myf, esențial e să acorzi atenție caracteristicilor instalației electrice.
Conductorii permit transportul energiei electrice între două puncte. Tocmai de aceea, achiziția trebuie să efectuată cu responsabilitate.
Ține cont de sfaturile de mai sus și elimină din start eventualele riscuri sau probleme de siguranță!