6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăEconomieAngajare controversată la SIF Oltenia

Angajare controversată la SIF Oltenia

Ciprian Copariu, fostul director al Direcţiei Emitenţi, tranzacţii şi abuz de piaţă din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost angajat de către SIF Oltenia la noua reprezentanţă a societăţii din Bucureşti, susţin surse din piaţa de capital, citate de bursa.ro.

Angajarea lui Copariu vine după ce acesta a petrecut aproape două decenii în supravegherea pieţei şi după preluarea ostilă a SIF Oltenia (SIF5) de către SIF Banat – Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) şi un mănunchi de fonduri de investiţii finanţate de acestea, preluare favorizată în mod clar de ASF, prin lipsa de reacţie.

„Au reînfiinţat agenţia din Bucureşti a SIF5 şi l-au angajat acolo. (…) Este clar o mită elegantă, după toate serviciile pe care le-a făcut pentru ei. Şi este şi un mesaj pentru piaţă, care este periculos, pentru angajaţii ASF-ului care lucrează acum: «dacă faceţi servicii pentru noi, vă dă cineva afară, vă luăm noi la SIF», a spus o sursă pentru Bursa.

Jurnaliștii amintesc că fosta conducere a SIF Oltenia, în frunte cu preşedintele Tudor Ciurezu, a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară să declare concertate cele două SIF-uri şi fondurile pe care le finanţează, în condiţiile în care se pregătea debarcarea conducerii şi impunerea propriei echipe de management. Supraveghetorul, însă, a spus că nu a găsit elemente care să ducă la o astfel de concluzie, fară să facă referire la aspectele semnalate de fostul board al SIF5.

Specialiştii citați de bursa.ro susţin că legea ASF-ului ar trebui modificată în Parlament, astfel încât să interzică foştilor angajaţi să lucreze imediat în mediul privat, cum este cazul lui Copariu la SIF. Ar fi o intrare în normalitate, de altfel, principiul existând în numeroase ţări occidentale, fiind numit principiul uşii rotative: ca exemplu, s-ar interzice unui lucrător în ASF să poată trece în mediul privat cu toate informaţiile şi legăturile adunate şi, de ce nu, cu favorurile pe care le-a făcut înainte.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Hamas propune un armistițiu în Gaza și cere presiuni asupra Israelului din partea viitorului președinte al SUA

Hamas a declarat că este „gata” să accepte un armistițiu în Fâșia Gaza, cu condiția ca propunerea să fie respectată de Israel. Basem Naim, membru...

Meseriile bine plătite care atrag tot mai mulți români: Opțiuni sigure și profitabile

Deficitul de personal calificat pe piața muncii din România a transformat meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic în opțiuni extrem de atractive, atât...

Zona Euro, tot mai în urmă față de SUA în cursa economică

Economia zonei Euro continuă să piardă teren în fața Statelor Unite, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat vineri. Prognoza de creștere pentru Zona Euro...
Ultima oră
Pe aceeași temă