Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Valentina Vlădoi

Actualizat: 18.05.2018 - 14:02

Sorin Grindeanu a anunțat numărul conexiunilor la internet fix din România

Foto Arhiva

Valentina Vlădoi

Actualizat: 18.05.2018 - 14:02

Potrivit statisticii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), condusă de fostul premier Sorin Grindeanu, dată vineri publicităţii, pe segmentul internetului fix, în 2017, s-a realizat un trafic total de 5,1 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar/conexiune a fost de 92 GB.

De asemenea, numărul de conexiuni prin fibră optică aproape s-a dublat (+94%), ajungând la 1,1 milioane, în timp ce majoritatea conexiunilor de internet fix (67%) permit viteze de cel puţin 100 Mbps, 11% între 30-100 Mbps, 13% între 10-30 Mbps şi doar 9% sunt conexiuni cu viteze de până în 10 Mbps.

Datele ANCOM relevă, totodată, că rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării a fost de 58%, în creştere anuală cu patru puncte procentuale.

În funcţie de numărul total de conexiuni la internet fix la sfârşitul anului 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 49%, principalul competitor 21%, următorul competitor 13%, ceilalţi furnizori însumând 17%.

Cât priveşte raportul dintre urban şi rural la internet fix, statistica de specialitate arată că o creştere însemnată, cu peste 13% comparativ cu sfârşitul anului anterior, a cunoscut-o numărul de conexiuni la internet fix din mediul rural, care a ajuns la 1,4 milioane. În mediul urban, creşterea a fost mai lentă, de 5%, până la 3,4 milioane. Pe acest segment, rata de acoperire era de 71% în mediul urban, respectiv de 41% în mediul rural.

La capitolul telefoniei fixe, gradul de utilizare a continuat să scadă semnificativ pe parcursul anului 2017. Astfel, s-au consemnat scăderi atât în ceea ce priveşte numărul de linii de acces (-5%, până la 3,9 milioane), dar mai ales la nivelul traficului de voce (-16%, până la 2,7 miliarde de minute). Media lunară a traficului realizat de la o linie fixă a ajuns la 57 de minute, mai puţin cu 8 minute faţă de valoarea medie din anul 2016.

Totodată, în funcţie de numărul de linii de acces, la 31 decembrie 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 43%, principalul competitor de 33%, următorul competitor de 14%, ceilalţi furnizori însumând 10%.

La traficul de voce, liderul pieţei a avut o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 28%, următorul competitor 7%, iar ceilalţi 16%.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2017 este realizat de ANCOM, pe baza datelor statistice raportate semestrial de către furnizorii care au obligaţia de a transmite Autorităţii valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine