7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăEconomieSorin Grindeanu a anunțat numărul conexiunilor la internet fix din România

Sorin Grindeanu a anunțat numărul conexiunilor la internet fix din România

Potrivit statisticii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), condusă de fostul premier Sorin Grindeanu, dată vineri publicităţii, pe segmentul internetului fix, în 2017, s-a realizat un trafic total de 5,1 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar/conexiune a fost de 92 GB.

De asemenea, numărul de conexiuni prin fibră optică aproape s-a dublat (+94%), ajungând la 1,1 milioane, în timp ce majoritatea conexiunilor de internet fix (67%) permit viteze de cel puţin 100 Mbps, 11% între 30-100 Mbps, 13% între 10-30 Mbps şi doar 9% sunt conexiuni cu viteze de până în 10 Mbps.

Datele ANCOM relevă, totodată, că rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării a fost de 58%, în creştere anuală cu patru puncte procentuale.

În funcţie de numărul total de conexiuni la internet fix la sfârşitul anului 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 49%, principalul competitor 21%, următorul competitor 13%, ceilalţi furnizori însumând 17%.

Cât priveşte raportul dintre urban şi rural la internet fix, statistica de specialitate arată că o creştere însemnată, cu peste 13% comparativ cu sfârşitul anului anterior, a cunoscut-o numărul de conexiuni la internet fix din mediul rural, care a ajuns la 1,4 milioane. În mediul urban, creşterea a fost mai lentă, de 5%, până la 3,4 milioane. Pe acest segment, rata de acoperire era de 71% în mediul urban, respectiv de 41% în mediul rural.

La capitolul telefoniei fixe, gradul de utilizare a continuat să scadă semnificativ pe parcursul anului 2017. Astfel, s-au consemnat scăderi atât în ceea ce priveşte numărul de linii de acces (-5%, până la 3,9 milioane), dar mai ales la nivelul traficului de voce (-16%, până la 2,7 miliarde de minute). Media lunară a traficului realizat de la o linie fixă a ajuns la 57 de minute, mai puţin cu 8 minute faţă de valoarea medie din anul 2016.

Totodată, în funcţie de numărul de linii de acces, la 31 decembrie 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 43%, principalul competitor de 33%, următorul competitor de 14%, ceilalţi furnizori însumând 10%.

La traficul de voce, liderul pieţei a avut o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 28%, următorul competitor 7%, iar ceilalţi 16%.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2017 este realizat de ANCOM, pe baza datelor statistice raportate semestrial de către furnizorii care au obligaţia de a transmite Autorităţii valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.

Cele mai citite

Schimbări în Liga 1! UTA Arad l-a transferat pe Andrei Gorcea și a reziliat contractul cu Robert Popa

UTA Arad a oficializat venirea portarului Andrei Gorcea de la U Cluj și a anunțat despărțirea de Robert Popa, care pleacă după doar jumătate...

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

Numărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13% în 2024

Firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, circa 13.000 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme În primele 11 luni ale anului 2024, România...
Ultima oră
Pe aceeași temă