Alături de cele nouă companii a fost sancționată și Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), pentru că ar fi facilitat schimbul de informații între părți. Amenzile totale aplicate se ridică la 246.739.195,6 lei și vizează încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), precizează Consiliul Concurenței.
Amenzile au fost aplicate astfel: Allianz-Ţiriac Asigurări (43,44 milioane de lei), Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group (36,97 milioane de lei), Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări (22,04 milioane de lei), Carpatica Asig (26,86 milioane de lei), Euroins România Asigurare-Reasigurare (6,35 milioane de lei), Generali România Asigurare Reasigurare (21,45 milioane de lei), Groupama Asigurări (35,38 milioane de lei), Omniasig Vienna Insurance Group (40,53 milioane de lei), Uniqa Asigurări (13,57 milioane de lei) şi UNSAR (160.436 lei).
Investigația a scos la iveală faptul că părțile implicate au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, referitoare la intenţiile de a majora tarifele RCA, precizează Consiliul Concurenței. “Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtate în cadrul asociaţiei”, precizează sursa citată.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a menționat, în ceea ce privește UNSAR, că “asociaţiile au un rol important şi este legitim ca membrii acestora să se întâlnească şi să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la preţuri actuale sau viitoare”.
„Aceste schimburi de informaţii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenţilor şi favorizează coordonarea comportamentului pe piaţă, eliminând concurenţa. Pe o piaţă concurenţială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiţii avantajoase, fiecare stabilindu-şi în mod independent politica de tarife în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii”, a spus Chiriţoiu.
Euroins și-a recunoscut vinovăția
Potrivit Consiliului Concurenței, „În cadrul investigaţiei, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia şi, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii. În cazul societăţilor Astra şi Carpatica, Consiliul Concurenţei a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizaţia de funcţionare”, a precizat Consiliul Concurenței.
UNSAR și Uniqua vor contesta amenda în instanță
UNSAR, organizaţie cu o experienţă de aproape 25 de ani în domeniul asigurărilor, a anunţat că îşi menţine dreptul de a contesta în instanţă amenda primită. „În contextul recentei investigaţii a Consiliului Concurenţei, dorim să transmitem că am luat act de decizia acestei autorităţi şi că ne menţinem dreptul de a o contesta în instanţă, considerând conduita noastră pe deplin conformă cu normele de concurenţă”, au declarat reprezentanţii Uniunii.
Și reprezentanții UNIQA Asigurări au anunţat că vor ataca decizia autorităţii de concurență, considerând că acuzațiile care le-au fost aduse sunt nefondate. “În majoritatea anilor din perioada respectivă (n.r. 2012 – 2016), daunele plătite pe acest segment au depăşit încasările din RCA, UNIQA Asigurări primind în mod constant infuzii de capital din partea acţionariatului său pentru a acoperi aceste pierderi”, informează Uniqua, într-un comunicat. Compania a mai precizat că politica sa de tarifare RCA a fost bazată exclusiv pe strategia independentă de afaceri a companiei, pe studii actuariale complexe, date istorice legate de daunalitatea pe segmente de risc şi expertiză tehnică specifică. Totodată, în perioada menționată, UNIQA Asigurări susţine că a înregistrat constant pierderi însemnate, uneori aproape de dublul mediei pieţei, pe segmentul RCA.
ASF:„Toate societățile amendate sunt solvabile“
„Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de sancțiunea acordată de către Consiliul Concurenței unui număr de nouă societăți de asigurare ce activează sau au activat pe piața de asigurări din România, precum și UNSAR. Din datele și analizele ASF, toate societățile de asigurare care dețin la această dată autorizație de funcționare, supuse sancțiunilor Consiliului Concurenței, au valori ale ratelor de solvabilitate (SCR) cu mult peste valorile minime necesare. De asemenea, în cazul acestor asigurători, cerința minimă de capital (MCR) este îndeplinită, fiind de aproape patru ori peste limita minimă impusă de lege. ASF va urmări în continuare cu atenție atât evoluția ratelor de prudențialitate cât și adecvarea capitalurilor, astfel încât să fie asigurată protecția consumatorilor și stabilitatea pieței”, a transmis ASF, într-un comunicat.