Parlamentul a votat în decembrie 2019 o lege propusă de PSD, care a stabilit dublarea alocației pentru copii de la 150 de lei la 300 de lei și de la 300 la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani.
La începutul anului 2020, Guvernul Orban a dat o Ordonanță de Urgență prin care amâna dublarea până în luna august 2020, respinsă de Parlament în iunie. Guvernul, explicând că nu sunt bani la buget, vine cu o ordonanță nouă prin care propune mărirea în etape a alocației. Dar și această ordonanță este respinsă de Parlament. În ultimă instanță, PNL a atacat legea la Curtea Constituțională a României, care a stabilit că legea propusă de PSD este constituțională.
Legea este acum în mâinile Președintelui României.
În România, conform datelor publice, există 3,5 milioane de copii. Președintele, conform Constituției, poate respinge o singură dată o lege. Care se va întoarce în Parlament și care poate fi revizuită sau votată din nou în aceeași formă. Situație în care, Președintele va fi obligat să o promulge.
Ținând cont de situația pandemică și de sprijinul promis al Comisiei Europene, guvernul României, ar avea totuși posibilitatea să se adreseze CE pentru realocarea unor sume pentru cheltuielile cu alocațiile.
Beneficiile familiale diferă foarte mult în Europa
Țările UE sunt libere să își stabilească propriile reguli privind dreptul la prestații și servicii. Toate țările oferă unele beneficii familiale, dar sumele și condițiile diferă mult. În unele țări veți primi plăți regulate, în timp ce în altele situația familiei dvs. poate da naștere la beneficii fiscale mai degrabă decât la plăți.
În regiunea bilingvă Bruxelles-Capitala Belgiei, alocațiile pentru copii sunt acordate după cum urmează:
Născut înainte de 31/01/2019
142,80 € per copil (alocație de bază)
Născut la 01/01/2020 sau după aceea
153 € per copil (alocație de bază)
Orfan
Supliment de 50% sau de 100% din indemnizația de bază
Raportat astfel la alocația copiilor din Bruxelles, alocația din România nu atinge nici măcar jumătate din valoarea alocației de bază din capitala UE. Astfel că, alocația de bază în România, în vigoare este de maxim 300 de lei, echivalentul a 61,62 euro.
Comisia Europeană, a propus, de curând, un singur salariu minim pentru Statele Membre UE. Acest lucru ar putea avea un impact și asupra beneficiilor familiale, care pot crește în funcție de creșterea salariului minim și a taxelor aferente.
Ludovic Orban, premierul României: ”Această creștere a alocației trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziția bugetului, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă, care să nu poată fi suportată ulterior, să nu genereze consecințe economice defavorabile”.
Senatorul PNL, Alina Gorghiu, insistă că alocaţiile pentru copii vor fi dublate etapizat.
“Este foarte grav când argumentele raţionale sunt date la o parte de alte considerente care ţin de alegeri şi de populism. De câteva săptămâni se întâmplă o serie de lucruri care pun în discuţie fundamentele stabilităţii economice a ţării. Nu există nici un Guvern care să nu dorească dublarea alocaţiilor. PNL a realizat deja mai multe majorări, ultima chiar luna aceasta. Tot PNL a fost primul partid care a avut un capitol despre susţinerea familiilor şi creşterea demografică în programul de guvernare. Dar în momentul de faţă suntem într-o situaţie dificilă şi de fapt nu doar noi, ci toate ţările sunt afectate de criză”, a spus Gorghiu.
“Soluţia raţională, cum spuneam, era dublarea alocaţiilor eşalonat şi am fi ajuns în doi ani acolo unde dorim toţi fără să mai oprim prin gara populismului. Acum a fost o diferenţă de opinie între Executiv şi Legislativ nu asupra dublării în sine, ci asupra calendarului, iar arbitrajul CCR este cel anunţat azi. Alta ar fi fost situaţia dacă CCR ar fi fost deja de acord cu legea prin care desfiinţăm pensiile speciale, aşa cum a trecut de Parlament. Am fi avut fonduri pentru o mărire considerabilă a alocaţiilor. Aşa, resursele nu există, dar Guvernul va discuta ce opţiuni are în viitor după ce vom vedea motivarea CCR. Garantăm că alocaţiile vor fi dublate, dar nu imediat, ci etapizat”, a mai declarat Gorghiu pentru Agerpres.
Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocației pentru copii ar avea loc astfel: “majorarea cu câte 20% din diferența dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 – 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocației cu rata medie a inflației anuale”.