10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieAlbinele au învins Bayer şi Syngenta la Curtea Europeană de Justiţie

Albinele au învins Bayer şi Syngenta la Curtea Europeană de Justiţie

 
Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a dat câştig de cauză Comisiei Europene (CE), care în această lună a luat decizia de a interzice utilizarea a trei pesticide folosite în agricultură, începând cu 2019. În urma unor studii ştiinţifice recente, s-a dovedit că respectivele insecticide ucid populaţiile de albine şi alţi polenizatori benefici. Astfel, CEJ a respins acţiunea înaintată de Bayer şi Syngenta, companiile producătoare. „CEJ confirmă validitatea restricţiilor introduse de CE în 2013 (n.r. – când s-au impus primele măsuri împotriva utilizării neonicotinoidelor în agricultură) împotriva insecticidelor clothianidin, thiamethoxam şi imidacloprid din cauza riscurilor pe care aceste substanţe le exercită asupra albinelor. Având în vedere concluziile noilor studii ştiinţifice, CE a fost total îndreptăţită să revizuiască dreptul de utilizare a substanţelor respective”, se arată într-o declaraţie a CEJ. 

Misterioasa boală a albinelor 

Albinele contribuie la polenizarea a 90% din recoltele din întreaga lume, dar în ultimii ani au murit din cauza unui fenomen misterios care afectează coloniile. Practic, majoritatea albinelor lucrătoare dintr-o colonie dispar şi lasă în urmă doar regina, o mulţime de hrană în stup şi câteva albine „asistente” care le îngrijesc pe cele încă imature. Au fost suspectate mai multe cauze. Foarte multe speculaţii se învârt în jurul familiei de pesticide numite neonicotinoide, dovedite, în urma ultimelor studii făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, ca fiind vinovate de apariţia acestui tip de afecţiune cerebrală. 

Industria pesticidelor va respecta decizia CEJ  

Reprezentanţii industriei de protecţie a plantelor au afirmat că decizia CEJ va fi respectată. „Vom respecta verdictul Curţii Supreme de Justiţie, chiar dacă îl considerăm nefericit. Poate că e mai uşor să dăm vina pe pesticide în privinţa sănătăţii albinelor, dar experţii, incluzându-i chiar pe cei din CE, au admis că aceasta este influenţată de factori multipli”, a declarat Graeme Taylor, reprezentant al Asociaţiei Industriei Europene de Protecţie a Plantelor, citat de Euractiv.com. „Vom continua eforturile de a încuraja biodiversitatea şi a ne asigura că albinele producătoare de miere şi alţi polenizatori vor continua să joace un rol vital în agricultură”, a adăugat el.

În replică, Franziska Achterberg, consultant pentru alimentaţie din cadrul Greenpeace, a afirmat că datoria primordială a UE este aceea de a proteja oamenii şi natura, nu cotele de profit ale companiilor. „Este un rechizitoriu la adresa hărţuirii corporative care ar trebui să stimuleze Comisia să acţioneze împotriva altor pesticide periculoase, fără teama de a fi contestată în instanţă”, a spus ea.

CE a decis, pe 27 aprilie a.c., să interzică complet utilizarea a trei categorii de neonicotinoide, după ce a obţinut majoritate în Parlament pentru acest vot. 18 state, incluzând Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, au aprobat propunerea CE de a interzice utilizarea substanţelor imidacloprid şi clothianidin, folosite de Bayer, şi a thiamethoxam, folosit de Syngenta. Ţările care au votat împotriva deciziei CE au fost Ungaria, România, Cehia şi Danemarca.     

Daea: România trebuie să continue cu aceste substanţe până vor apărea înlocuitori 

România trebuie să continue cu substanţele pe care le are pentru tratarea culturii de porumb împotriva dăunătorilor până când industria chimică va fi în stare să realizeze un alt produs care să răspundă cerinţelor fermierilor, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. El a explicat că ţara noastră se confruntă cu o situaţie extraordinară, fiind principalul producător de porumb din Europa, în condiţiile în care clima permite înmulţirea peste măsură a principalului dăunător al acestei plante, tanymecus (n.r.  – gărgăriţa de porumbişte sau răţişoara), care nu poate fi combătut fără neonicotinoide.

Cele mai citite

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....
Ultima oră
Pe aceeași temă