Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean
Invazia Rusiei în Ucraina a forțat numeroși antreprenori ucraineni, de la cei cu afaceri de renume la mici întreprinzători, să-și redirecționeze planurile și să caute piețe noi în Europa Centrală. În România, peste 1.500 de firme cu acționariat ucrainean au fost înființate între februarie 2022 și noiembrie 2024, conform ONRC, citată de economica.net. Cu toate acestea, majoritatea antreprenorilor s-au orientat spre Polonia, care găzduiește peste 1,5 milioane de refugiați ucraineni, față de cei 135.000 din România.
Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, care a adus divizia sa de regenerabile, DRI, pentru a construi un parc fotovoltaic. Turoperatorul Join UP! a realizat afaceri de 15 milioane de euro în 2023, iar Nova Post, liderul serviciilor poștale din Ucraina, a deschis un oficiu și în București.
„Companiile privesc inițial Polonia ca pe o punte sau o trambulină către piețele Uniunii Europene”, a declarat Dariusz Szymczycha, prim-vicepreședinte al Camerei de Comerț Polono-Ucrainiene. „Acestea doresc să învețe realitatea, standardele, reglementările și regulile de funcționare în Uniunea Europeană.”
Această expansiune a afacerilor ucrainene aduce beneficii economice considerabile țărilor gazdă. Un raport Deloitte din martie 2024 estima că refugiații ucraineni au contribuit cu până la 1,1% la PIB-ul Poloniei în 2023 și 1,35% pe termen lung, încurajând consumul și creșterea ofertei de forță de muncă. Deși războiul a încetinit economia Ucrainei, întreprinderile ucrainene continuă să se adapteze și să prospere pe piețele externe, oferind un impuls economiilor regionale.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube