2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieAcord politic cu privire la salarii minime adecvate pentru lucrătorii din UE

Acord politic cu privire la salarii minime adecvate pentru lucrătorii din UE

Comisia Europeană își exprimă satisfacția cu privire la acordul politic convenit între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Directiva privind salariile minime adecvate, propusă de Comisie în octombrie 2020.

La începutul mandatului ei, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis un instrument juridic pentru a asigura faptul că lucrătorii din UE au un salariu minim echitabil și a reiterat acest angajament în primul ei discurs privind starea Uniunii din 2020.

Directiva stabilește un cadru la nivelul UE vizând gradul de adecvare al salariilor minime instituite prin lege, promovează negocierile colective pentru stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul efectiv al lucrătorilor la protecția conferită de un salariu minim în UE.

Salariile minime adecvate sunt importante pentru consolidarea echității sociale și pentru susținerea unei redresări economice sustenabile și favorabile incluziunii. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață este benefică atât pentru întreprinderi, cât și pentru societate și economie în general, prin stimularea productivității și a competitivității.

Îmbunătățirea protecției conferită de salariul minim, cu respectarea deplină a competențelor și tradițiilor naționale

Protecția conferită prin salarii minime există în toate statele membre ale UE, fie prin salarii minime instituite prin lege și contracte colective de muncă, fie exclusiv prin contracte colective de muncă.

Asigurarea unor salarii adecvate ale lucrătorilor este esențială pentru îmbunătățirea condițiilor lor de viață și de muncă și pentru construirea unor economii și societăți echitabile și reziliente. Cu toate acestea, unii lucrători sunt afectați de un grad mic de adecvare și/sau există lacune în ceea ce privește gradul de protecție conferit de salariul minim.Noua directivă urmărește să abordeze aceste aspecte prin instituirea unui cadru la nivelul UE vizând îmbunătățirea protecției adecvate conferite de salariul minim. Acest obiectiv va fi atins în condițiile unei respectări depline a tradițiilor și competențelor naționale, precum și a autonomiei partenerilor sociali. Ea nu obligă statele membre să introducă salarii minime instituite prin lege și nici nu stabilește pentru întreaga UE un nivel comun al salariilor minime, transmite CE într-un comunicat de presă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebookși Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

De la întrerupător clasic la control vocal | Transformă-ți lustra într-un sistem inteligent 

Deschizi ușa casei și, înainte să apeși pe întrerupător, lumina din living se aprinde singură. Lustra living-ului se colorează în nuanțe calde, creând instant...

România, codașă la salarii nete în regiune: Angajații rămân cu mai puțini bani „în mână”

Deși România are taxe pe muncă aparent mai mici decât alte țări din regiune, angajații rămân cu cea mai mică sumă netă din cinci...

Țara din Europa care propune șapte ore suplimentare de muncă pe an fără plată

Guvernul francez, confruntat cu presiuni bugetare semnificative, a propus o măsură controversată care ar impune cetățenilor să lucreze șapte ore suplimentare pe an fără...
Ultima oră
Pe aceeași temă