12.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăEconomie7 greșeli care duc la executarea silită de către KRUK

7 greșeli care duc la executarea silită de către KRUK

Clienții cu datorii care nu își achită obligațiile financiare riscă să-și piardă bunurile sau să li se pună poprire pe conturi.

Pentru a-și recupera facturile și ratele neplătite, multe companii recurg la executare silită sau cesionează dosarele către firme de recuperare datorii. Care sunt greșelile pe care le fac românii atunci când ajung la executare silită?

Greșeli comune care duc la executare silită

Cred că nu au nimic de pierdut

O greșeală majoră a celor executați silit este că nu se informează și îi cred pe cuvânt pe cei din jur. Poate că pe termen lung nu pare să fie niciun pericol, dar datoria nu se șterge dacă nu este plătită. Datoria s-a creat prin neasumarea unei obligații în baza unui contract. Iar aceste datorii apar în mai multe registre, inclusiv la Biroul de credit, ceea ce înseamnă că aceste persoane nu vor mai putea obține credite în condiții avantajoase.

Nu reduc costurile

Pentru a putea obține suma necesară achitării ratelor, persoanele cu datorii nu reduc cheltuielile pe mai multe planuri. Câteva practici de bază pot reduce cheltuielile gospodărești: scoaterea încărcătoarelor din priză atunci când nu sunt folosite, stingerea becului când se iese din cameră, limitarea consumului de apă, etc.

Acumulează și alte datorii

Nereducând costurile, ținând cont de situația actuală când prețurile au tendință generală de creștere, acumulează noi datorii.

Caută soluții pe termen scurt

Cu cât datoria este mai mare, cu atât se plătește mai greu. De aceea, soluțiile pe termen scurt nu sunt mereu fezabile. De exemplu, nu ajută să se împrumute la un prieten ca să achite o altă datorie. În schimb, o soluție care generează venituri pe termen mediu sau lung poate fi o alternativă: cum ar fi un loc de muncă part time ca livrator, șofer, etc.

Rămân blocați pe ideea că nu se poate anula executarea silită

Cel puțin în cazul dosarelor la KRUK, este bine de știut că sunt soluții chiar dacă s-a început procesul de executare silită: cu plata în rate aceștia pot scăpa de datorii, cu condiția să anunțe compania sau biroul executorului judecătoresc că vor să plătească voluntar și își asumă acest lucru prin semnarea unui angajament de plată.

Există informații în presă care arată ce se întâmplă când o persoană ia un credit și apoi nu îl mai plătește. Nerespectându-se contractul de credit, după aproximativ trei luni, banca alege să declare creditul scadent anticipat și să cesioneze datoria către o firmă de recuperare creanțe. Din acel moment nu mai este clientul băncii, devine clientul firmei de recuperare.

Nu își plătesc taxele și impozitele

Spre deosebire de mediul privat, datoriile la Stat nu trimit alerte când se apropie data scadentă. Posesorii de automobile, imobile sau cei care obțin alte venituri din închirieri, trebuie să știe data și suma de achitat în fiecare an.

Aleg să nu comunice

Orice este negociabil, cu condiția să se discute deschis. Cei care aleg să nu discute cu creditorul și să ignore somațiile de plată, ajung cel mai adesea cu poprire pe venituri sau li se înstrăinează bunurile deținute.

Cele mai citite

Hotelierii turci anticipează creșterea prețurilor cu până la 30% pentru pachetele turistice din 2025

Hotelierii din Turcia se confruntă cu provocările inflației globale, dar își propun să îmbunătățească atât prețurile, cât și serviciile pentru anul 2025. Timur Azimov,...

Românii aleg tot mai mult viața la țară: aproape 63.000 de orășeni s-au mutat în mediul rural în 2023

Anul 2023 a marcat un record pentru migrarea din orașe spre sate, cu aproximativ 63.000 de români care au ales să abandoneze viața urbană...

Rata șomajului în UE atinge cel mai scăzut nivel din 2014

Rata șomajului în Uniunea Europeană a scăzut în 2023 la 6,1% din forța de muncă activă la vârsta de 15-74 de ani, cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă