Declinul titlurilor OMV Petrom, ajuns la 13,32% la ora 10,30, a fost în fapt efectul reacţiei negativă a investitorilor la prăbuşirea cu până la 30%, duminică noapte, a preţului barilului de petrol Brent, conform datelor BVB.
Prețul petrolului au suferit cea mai mare scădere din 1991, mai precis din ziua în care când forțele americane au lansat atacurile aeriene asupra trupelor irakiene în urma invaziei lor din Kuweit.
Prăbușirea de luni a dat peste cap piețele care deja acuzau impactul pandemiei coronavirusului asupra economiei globale și asupra cererii de petrol. Indicele Brent, referința globală a petrolului, a scăzut cu 22%, ultima tranzacție fiind de 35,45 dolari pe baril. Petrolul american tranzacționează la 33,15 dolari pe baril, înregistrând o scădere de aproape 20%.
Arabia Saudită, principalul exportator mondial, a lansat în weekend un război al prețurilor. Această mișcare a urmat implementării unei alianțe între cartelul OPEC, condus de Arabia Saudită și Rusia.
Arabia Saudită și Rusia s-au reunit pentru a forma așa-numita alianță OPEC + în 2016, după ce prețurile petrolului au scăzut la 30 de dolari pe baril. De atunci, cei doi principali exportatori au orchestrat reduceri de aprovizionare de 2,1 milioane de barili pe zi.
Arabia Saudită a dorit să crească acest număr la 3,6 milioane de barili până în 2020 pentru a ține cont de consumul mai slab. Însă președintele rus, Vladimir Putin, îngrijorat de cedarea unui teren prea mare producătorilor americani de petrol, a refuzat să subscribe planului iar ministrul său pentru energie, Alexander Novak, a declanșat vineri, o luptă aprigă pentru a primi cota de piață, afirmând că țările ar putea produce cât de mult își doresc de la 1 aprilie.