1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăD'ale cetățeanuluiPatriarhia, de acord să serbăm Paștele cu catolicii, cu condiția să se...

Patriarhia, de acord să serbăm Paștele cu catolicii, cu condiția să se ocupe de marketing exclusiv!

Perseverent, când vine vorba de cele sfinte și de cele sufletești, la ceas de așteptată comuniune mondială întru rugăciune pentru sănătatea planetei, Papa Francisc, acest Diego Maradona al creștinătății, abil în a dribla cu finețe cutumele, dogmele și prejudecățile de prost gust, a reiterat propunerea sa mai veche, anumea aceea de sărbătorire a Paştelui în aceeaşi zi şi de către catolici şi de către ortodocşi.

Chiar dacă nu s-a aflat la prima strigare, idea a fost primită la fel de diferit de către cei cărora li se adresa. În vreme ce ortodocşii ruşi au afirmat că ei nu împart sfânta votcă de Paşte cu papistaşii imperialişti, ortodocşii greci au precizat că ar împărţi masa copioasă de Paşte cu oricine, cu condiţia ca nemţii să plătească pasca, vinul şi cozonacii, iar ei să vină doar cu mielu’ şi ouăle din dotare. Nici ortodocşii sârbi nu au fost încântaţi de idee, declarând că vor serba Paştele alături de croaţi şi sloveni doar dacă învie Tito, în vreme ce ortodocşii bulgari nu au reuşit, până acum, să priceapă propunerea Papei, care, probabil, le va fi desenată.

Deloc surprinzător, însă, pentru cei care-i cunosc competențele manageriale, singurul actor din lumea ortodoxiei care a îmbrăţişat cu bucurie oferta a fost PF Daniel.

Desigur, el a făcut-o cu un mic amendament: frați catolici întru Hristos, serbăm Paștele cu toții, după cum ziceți voi, dar de scosul Învierii la produs ne ocupăm singuri, și tot noi păstrăm încasările rezultate din vânzarea gadgeturilor tradiţionale.

“Noi avem mână bună la încasări, aţi văzut, la catolici mai dispar bani, se mai topesc prin cine ştie ce insule exotice, la noi nu se întâmplă aşa ceva. Pe ce punem noi mâna e lucru sigur”, a precizat un înalt prelat al B.O.R.

Întrebat cum comentează riscul ca, în 60 de ani, să ajungem să sărbătorim Paştele în august, din cauză că fenomenul de Lună plină, care dictează stabilirea datei pascale, se petrece tot mai târziu, același prelat ortodox a precizat:

“Papa are dreptate, dar pe noi nu ne-ar deranja să sărbătorim Paştele şi în august. Şi pentru că atunci toată lumea e la mare şi nu mai merge nimeni la biserică, organizăm slujba pe plajă şi ieşim tot pe profit. De fapt, ne gândim să propunem Suveranului Pontif un plan de afaceri şi mai rentabil: să sărbătorim Paştele în fiecare lună, iar în decembrie să-l punem undeva pe 15, ca să aibă şi românii jumătate de lună liber, nu doar săptămâna de Crăciun. E adevărat ce spun unii, că Iisus a înviat într-o singură zi din an, dar ce faci dacă ai într-o zi multă treabă şi te trezeşti că tomai în ziua aia Papa a decis să fie Paştele? Aşa că noi propunem ca Paştele să fie de mai multe ori pe an, ratezi luna asta, nu-i nimic, că-l sărbătoreşti luna viitoare!”.

Articol pamflet publicat in Academia Cațavencu.

Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă