11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăCulturăTranshumanța a fost înscrisă în patrimoniul cultural al UNESCO

Transhumanța a fost înscrisă în patrimoniul cultural al UNESCO

Valoarea Transhumanței, ca ocupație tradițională și ca mijloc de păstrare a identității culturale, a fost recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial al umanității, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.

Decizia a fost luată la cea de-a 18-a reuniune a Comitetului Interguvernamental al Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Reuniunea s-a desfășurat la Kasane (Republica Botswana), în perioada 4-9 decembrie. România face parte din grupul de 10 țări care au conlucrat pentru a obține această recunoaștere la nivel internațional.

„Dosarul multinațional a demonstrat rolul excepțional pe care deplasarea sezonieră a turmelor între zonele de munte și cele de câmpie îl are în protejarea mediului și în special a biodiversității pășunilor montane. Prin protejarea și promovarea Transhumanței, România se raliază, alături de partenerii din acest dosar, strategiilor curente ale ONU pentru dezvoltare sustenabilă. România este singura țară carpatică participantă în acest dosar”, a anunțat Ministerul român de Externe.

Dosarul Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor a fost coordonat de  Ministerul Culturii și Sportului din Spania, în colaborare cu instituțiile omoloage din Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și România.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump trimite 1500 de militari suplimentari la granița cu Mexicul

Președintele SUA Donald Trump 'a semnat un decret pentru (desfășurarea) a 1.500 de militari suplimentari la granița' cu Mexicul, a declarat miercuri purtătoarea sa...

Datoria publică este preconizată să crească la 57% din PIB în următoarele 12 luni

Deficitul bugetar prognozat pentru 2025 ajunge la 7,3% din PIB, iar creșterea economică estimată scade la 1,3% Conform estimărilor realizate de analiștii Asociației CFA România,...

Mica Unire: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025

Pe 24 ianuarie 2025, România celebrează Mica Unire, un eveniment istoric de mare importanță. Această zi este declarată liberă prin lege, iar multe instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă