Valoarea Transhumanței, ca ocupație tradițională și ca mijloc de păstrare a identității culturale, a fost recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial al umanității, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.
Decizia a fost luată la cea de-a 18-a reuniune a Comitetului Interguvernamental al Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Reuniunea s-a desfășurat la Kasane (Republica Botswana), în perioada 4-9 decembrie. România face parte din grupul de 10 țări care au conlucrat pentru a obține această recunoaștere la nivel internațional.
„Dosarul multinațional a demonstrat rolul excepțional pe care deplasarea sezonieră a turmelor între zonele de munte și cele de câmpie îl are în protejarea mediului și în special a biodiversității pășunilor montane. Prin protejarea și promovarea Transhumanței, România se raliază, alături de partenerii din acest dosar, strategiilor curente ale ONU pentru dezvoltare sustenabilă. România este singura țară carpatică participantă în acest dosar”, a anunțat Ministerul român de Externe.
Dosarul Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor a fost coordonat de Ministerul Culturii și Sportului din Spania, în colaborare cu instituțiile omoloage din Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și România.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!