Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

„TITANIC“, „CEI 7 MAGNIFICI“, „JURASSIC PARK“

Cine nu recunoaște astăzi notele din „As Time Goes By“ din celebrul film „Casa-blanca“ ori tema muzicală a lui Luke din „Războiul Stelelor“?

Share

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 20.06.2019 - 08:21

Chiar dacă adesea nu o auzim conștient atunci când urmărim un film, fiind captivați de imagine, suntem permanent influențați de muzica pe care o auzim în fundal.

Muzica de film are un rol hotărâtor în succesul unei pelicule cinematografice: ea creează mare parte din atmosfera filmului și din tensiunea poveștii și poate contribui la transformarea unui film într-o capodoperă cinematografică. La finalul acestei stagiuni, vineri, 21 iunie, la Sala Radio, ultimul concert pe care Orchestra Națională Radio îl prezintă publicului este un eveniment cu totul special! Dedicat în întregime muzicii de film, concertul propune partituri din lungmetraje celebre, semnate de cei mai mari compozitori ai genului. Vă veți -bucura la Sala Radio de muzica din „Titanic“ – James Horner, „Cinema Paradiso“ – Ennio Morricone, „Lista lui Schindler“ și „Jurassic Park“ – John Williams, „Cei 7 -magnifici“ – Elmer Bern-
s-tein etc.

Astăzi, compozitorii care creează muzică de film se bucură de mare succes: creațiile
lor sunt extrem de valoroase și de sine stătător, adesea imprimate pe albume și cântate în sălile de concert din întreaga lume. În cele mai reușite cazuri, notorietatea unei lucrări muzicale poate chiar să depășească celebritatea filmului din care face parte. „Over the Rainbow“, interpretat de Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz“ (1939), este unul dintre cele mai cunoscute șlagăre din toate timpurile; celebrul hit „My Heart Will Go On“, interpretat de Céline Dion pentru „Titanic“, s-a vândut pe album în 15 milioane de exemplare (în SUA) și a obținut 4 premii Grammy și un Oscar.

Concertul va fi dirijat de Jozsef Horvath. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Na-
ţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Na-
ţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor“, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două Opere clujene.  

Comentarii

loading...