Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș

Timiş: Marşuri, muzică de promenadă şi ritmuri populare la Festivalul Fanfarelor de la Timişoara

Festivalul Fanfarelor aduce un nou spectacol duminică pe străzile din centrul Timişoarei, unde va putea fi urmărită defilarea a zece fanfare din zona frontalieră de vest a României şi din Serbia, în ritmuri populare, de marş sau de promenadă, potrivit Agerpres.

Share

Catinca Giosanu 0 comentarii

Actualizat: 22.09.2019 - 10:32

Coordonatorul evenimentului, Alina Mafa, de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, a anunţat că aceasta este a XXXI-a ediţie a tradiţionalului festival şi va aduce un program deosebit.

"Alaiul va porni la ora 12,00 de la Centrul de Cultură şi Artă, pe strada pietonală, în Piaţa Operei, unde va fi recitalul fanfarelor invitate. Dintre invitaţii speciali ai ediţiei amintim Fanfara 'Transilvania' din Cugir, pe Vasile Conea şi fanfarele din Serbia. Vor fi zece fanfare faimoase, sute de alămuri şi o atmosferă irezistibilă, care va aduce multă voie bună. Alaiul va ajunge la Grădina de Vară a Sălii Capitol, unde va urma spectacolul", a afirmat Alina Mafa.

Cei care au experienţa anilor precedenţi aşteaptă cu nerăbdare Fanfara Garnizoanei Militare Timişoara şi Fanfara "Pro Amiciţia" din Timişoara, care creează de fiecare dată, prin marşuri şi muzica de promenadă, atmosfera interbelică, atunci când în fiecare duminică, în foişorul special amenajat în Parcul Central "Anton Scudier", domnişoare şi doamne cochete petreceau câteva ore în acordurile muzicii militare.

La prezenta ediţie vor mai participa Fanfara Populară din Grebenac (Serbia), fanfarele populare din Mercina şi Bănia (Caraş-Severin), Fanfara din Almaş şi Fanfara din Nădlac (Arad) şi Fanfara "Banaten Muzikanten" din Timişoara.

Manifestarea, care are loc în fiecare ultimă duminică din luna septembrie, a intrat în conştiinţa timişorenilor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, în Parcul Central din Timişoara exista un foişor în care cânta Fanfara militară, mai ales duminica, după slujbă. În anul 1967 chioşcul fanfarei militare a fost desfiinţat, odată cu acesta dispărând şi concertele duminicale. În ianuarie 2006, când a fost desfiinţată Brigada Decebal din Garnizoana Timişoara, Fanfara militară Timişoara a fost obligată să-şi întrerupă activitatea, deoarece nu mai avea finanţare. Instrumentele au fost trimise la Bucureşti, reparate şi, probabil, vândute. Ultimul dirijor al Fanfarei a fost Marcel Antohi.

Comentarii

loading...