Evenimentul de anunțare a proiectelor pe care Franța le propune publicului român din România între 18 aprilie și 14 iulie a avut loc la Institutul Cultural Francez, cuvântul de deschidere revenindu-i ambasadorului Republicii Franceze la București, Michele Ramis.
România și Franța sunt unite prin legături vechi și profunde, o cultură comună și valori împărtășite, iar în acest moment, tinerele generații sunt cele care ne pot ajuta să le ducem mai departe. Sezonul România-Franța oferă și va oferi noi oportunități de comunicare și canale prin care putem ajunge la tinerele generații și ne permite să promovăm cele două țări prin schimburi culturale, educaționale, economice, gastronomice și să arătăm că avem o moștenire comună”, a declarat Michèle Ramis.
Iar secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Maria Magdalena Grigore, a declarat: „Ne bucurăm să putem anunța astăzi un program care se adresează tuturor categoriilor de vârstă și care încurajează generațiile tinere să fie parte din viața culturală, de creație și inovație a României și a Franței, construind noi forme de cooperare bilaterală, pentru viitor. Pentru Ministerul Afacerilor Externe, oportunitatea de a coordona, la nivelul României, derularea Sezonului este una cu adevărat importantă și reprezintă unul dintre cele mai ample exerciții de diplomație publică și culturală desfășurate în ultimii ani”.
Uitați de clișee!
Prezentarea făcută de cei doi comisari generali ai Sezonului, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier (foto), a evidențiat o programare al cărui fir narativ stă sub sloganul „Uitați de clișee!”. În arte vizuale, muzică, literatură, cinema, gastronomie, teatru, dans, dezbateri, conferințe sau evenimente dedicate mediului de afaceri, Sezonul se va desfășura, din 18 aprilie, în peste 30 de orașe.
În intervențiile lor, cei doi comisari au subliniat ideea centrală a acestui exercițiu unic de redescoperire reciprocă: Sezonul România-Franța îndeamnă publicul din cele două țări să uite de clișee pentru a se putea bucura de moștenirea noastră comună și pentru a înțelege profunzimea relațiilor dintre țările noastre. În cadrul Sezonului, aceste relații se traduc prin colaborări excepționale între operatori culturali, economici și academici, instituții și asociații din România și Franța care, împreună, au inițiat sute de proiecte pentru a fi derulate timp de opt luni.
Emmanuel Macron considera că ”Grație acestui Sezon, vom pune în valoare și vom aduce în fața tinerelor generații o moștenire comună. Franța este conștientă de ceea ce datorează numeroaselor personalități românești care au contribuit la strălucirea sa culturală și artistică: filosoful Emil Cioran, marele dramaturg Eugen Ionescu, scriitorul dadaist Tristan Tzara, prințesa Brâncoveanu, devenită Anna de Noailles, compozitorul Vladimir Cosma, eseistul George Banu și mulți alții. În continuarea acestui trecut bogat, ne dorim să scriem astăzi o nouă pagină a istoriei noastre comune. În continuarea acestui trecut bogat, ne dorim întărirea legăturilor umane dintre țările noastre și a dialogului între artiștii noștri, între cercetători, oameni de știință și antreprenori, în jurul subiectelor de actualitate dezbătute în cadrul numeroaselor întâlniri organizate în acest context.”
Importanța Sezonului constă tocmai în acest aspect, în faptul că el are ca scop nu numai organizarea de evenimente culturale, economice, gastronomice pe timpul desfășurării lui, ci și asigurarea derulării, pe termen lung, a acestor schimburi între români și francezi, el având ca vocație ”reînnoirea imaginii și percepției pe care țările noastre le au una față de cealaltă și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care ne leagă în mod istoric.”.
Peste 200 de proiecte și peste 400 de evenimente
Calea Victoriei din București va reprezenta axa centrală a deschiderii la Muzeul Național de Istorie a României cu expoziția „Dessine-moi la guerre. 1914 – 2014: desene din presă despre conflictele secolelor XX şi XXI”, la Muzeul Național de Artă al României cu lucrările din colecția de artă contemporană Société Générale reunite sub titlul „Specii de spații” și cu expoziția „Acești români care au făcut Franța, acești francezi care au făcut România” sau la Muzeul Colecțiilor de Artă cu expoziția „Eli Lotar (1905-1969)”, organizată de Muzeul Național al Literaturii (MNLR). Întreaga modernitate vibrantă, spectaculoasă, poetică, decadentă și tulburătoare e surprinsă în fotografiile și filmele lui Eli Lotar: imagini din spitale și abatoare, scene din viața prostituatelor, lumea artelor performative, bucăți de peisaje mediteraneene ori din siturile arheologice din Grecia la începutul anilor ’30.
Instalațiile, jocurile de lumini și concertele vor fi elementele-cheie la SPOTLIGHT – Festivalul Internațional al Luminii, în cadrul căruia Franța este țară invitată de onoare. Directorul artistic și curatorul celei de-a cincea ediții a festivalului de la București este directorul și producătorul Fête des Lumières – Lyon, Jean-François Zurawik. Desigur, prima oprire a Șaretei culinare care ne invită să degustăm deliciile bucătăriei franceze va fi chiar SPOTLIGHT, iar serile se vor încheia pe ritmurile muzicii actuale franceze la Club Control.
Caravana culinară româno-franceză a găzduit în turneul său de patru luni în Franța chef-i români care au propus publicului francez preparate reinterpretate ale bucătăriei tradiționale românești. Completând itinerariul avut în Franța – în Paris, Bordeaux, Calais, Montpellier și Marsilia -, Caravana va găzdui cinci chef-i francezi în România, la București, Cluj-Napoca, Sibiu, din nou București, la Bucharest Jazz Festival, și apoi la Gărâna Jazz Festival.
În continuare, Muzeul Național de Artă Contemporană va propune monografia artistului Raphaël Zarka intitulată „Gnomonica”, dar și expoziția „Renault și arta, o istorie vie”, o selecție din colecția de artă contemporană a companiei Renault. Dialogul dintre România și Franța va fi dezvăluit din nou de MNLR cu expoziția plurivalentă „Gherasim Luca – Erou – Limită”, prezentată la deschiderea Sezonului de la Paris. Desemnat de către filosoful francez Gilles Deleuze drept ”cel mai mare poet de limbă franceză”, Gherasim Luca (1913-1994) este considerat una dintre figurile singulare ale literaturii europene.
Este de amintit și Micro-Folie Sibiu, un proiect cultural conceput de Ministerul Culturii din Franța și adus pentru prima dată în România în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu în 2018. Conceput ca un spațiu complex de familiarizare cu cele mai reprezentative capodopere găzduite de instituțiile de cultură din Franța, dar și ca spațiu de învățare prin joc, Micro-Folie, implementat în aproape 200 de orașe din lume propune publicului de toate vârstele trei structuri complementare, fiecare cu specificul ei: Muzeul digital, Realitatea virtuală și Fab Lab. Această ultimă anveolă a Micro-Folie va oferi participanților posibilitatea de a lucra cu imprimante 3D și markere inteligente pentru a crea sau personaliza diverse obiecte sau desene.
Cele peste 200 de proiecte și peste 400 de evenimente vor continua până pe 14 iulie.