Se diminuează bugetul european pentru cultură. Eurodeputații sunt revoltați

Reducerea finanțării la Fondul European de solidaritate și scăderile la Creative Europe și Erasmus + sunt criticate vehement de Comitetul pentru Cultură și Educație.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 23.06.2020 - 11:11

Propunerile făcute de Comisia Europeană pentru bugetul perioadei 2021 – 2027 nu sunt pe placul eurodeputaților și sunt considerate drept „inacceptabile.” Într-o dezbatere care a avut loc luni în cadrul Comitetului pentru Cultură și Educație cu Comisia, toți eurodeputații au făcut referire la reducerile din propunerea revizuită de CFM (CFM: cadrul financiar multianual) pentru cultura și educația UE, subliniind că aceste sectoare au fost îndeosebi epuizate de criza COVID-19 și au nevoie de sprijin sporit pentru a se recupera.

„Nu susținem propunerea Comisiei! Corpul de solidaritate va oferi tinerilor mai puține oportunități - full-stop. „Europa creativă” va sprijini mai puțini artiști și mai puțini creatori - full-stop. Pentru Erasmus +, putem să ne luăm la revedere în scopul de a ajunge la 12 milioane de participanți - pentru că nu suntem pregătiți să oferim tuturor schimburi de calitate inferioară, pe termen scurt, doar pentru a crește numerele.”, a declarat Sabine Verheyen (foto), președintele Comitetului pentru Cultură și Educație, la începerea dezbaterilor.

Potrivit cifrelor înainte de Comisia Europeană propunerea revizuită din mai 2020 prezintă o reducere de 20% la Fondul european de solidaritate, o reducere de 13% la Creative Europe și o reducere de 7% în Erasmus +.

Comentarii