Scriitoarea turcă Aslı Erdoğan şi-a anulat prezenţa la Festivalul de Literatură de la Iaşi

Scriitoarea turcă Aslı Erdoğan, activistă pentru drepturile omului, şi-a anulat prezenţa la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi din motive de sănătate, potrivit News.

Share

Catinca Giosanu 0 comentarii

Actualizat: 18.09.2019 - 15:13

„Din păcate, din motive medicale, scriitoarea Asli Erdoğan a fost nevoită să anuleze venirea la FILIT”, a fost mesajul transmis miercuri de organizatori.

Erdoğan a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, iar din 1996 s-a dedicat literaturii şi jurnalismului. A fost arestată şi închisă în august 2016, împreună cu colegii din redacţia ziarului de opoziţie la care scria (Özgür Gündem). A petrecut 136 de zile în detenţie. În 2017, i-a fost decernat Premiul pentru pace „Erich Maria Remarque”, iar în 2018, Premiul „Simone de Beauvoir” pentru libertatea femeilor.

Riscă închisoarea pe viaţă în Turcia, astfel că ea trăieşte în Frankfurt (Germania).

Născută pe 8 martie 1967, în Istanbul, Asli Erdogan a debutat ca romancieră în 1994, cu volumul „The Shell Man". Notorietatea deplină a venit odată cu „The City in Crimson Cloak", în 1998, un roman bine primit în Turcia, Europa şi Statele Unite. „The Stone Building" a primit cel mai prestigios premiu literar în Turcia, Sait Faik, în 2010, şi a fost tradus în suedeză, norvegiană şi franceză.

Asli Erdogan a publicat peste 200 de articole pe plan naţional şi internaţional, iar lucrările sale, romane, colecţii de poeme, povestiri, eseuri de călătorie şi articole politice, au fost traduse în multe limbi.

FILIT va avea loc în perioada 2 - 6 octombrie.

Comentarii