Din cauza pandemiei, ediția a 17-a a Bienalei a fost amânată din 2020 pentru anul acesta și se va desfășura în perioada 22 mai – 21 noiembrie, cu două zile de previzionare pentru invitați, 20 și 21 mai. Tema acestei ediții, lansată de curatorul Hashim Sarkis în 2019 este „How we will live together?“ („Cum vom trăi împreună?“).
Proiectul „Fading Borders“, autori Irina Meliță, Ștefan Simion, Cristi Bădescu, Ștefania Hîrleață și Radu Tîrcă din cadrul biroului de arhitectură POSTER, a fost declarat câștigător în urma unui concurs național de selecție organizat în două etape, la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020. „Fading Borders“ abordează tema migraţiei și documentează realitatea fenomenului cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare – „PLECAT“ şi „Shrinking Cities in Romania“, fiecare abordând aceeași problemă din puncte de vedere diferite.
„PLECAT“, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu și Cosmin Bumbuț), analizează fenomenul complex de conviețuire a emigranților români în cadrul diferitelor comunități locale din Europa. Sunt documentate, astfel, istoriile personale ale unor tipologii diverse de oameni, prezentând, pe de-o parte, dificultățile cu care se confruntă emigranții români și, pe de altă parte, oportunitățile ivite odată cu plecarea din țară sau episoade despre noua viață și comunitatea pe care aceștia o construiesc în afara granițelor țării.
„Shrinking Cities in Romania“ (Orașe românești în declin) este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflată încă în desfășurare. Proiectul a luat naștere ca urmare a unei cercetări începute în anul 2009, asupra declinului și contracției orașelor românești, privite ca fenomen de amploare, și a constituit o premieră în România în aducerea la lumină a acestui fenomen acut și omniprezent, dar ignorat. Mici orașe turistice, orașe mari și mici industriale, orașe agricole, vechi orașe istorice sau porturi de la Dunăre se confruntă cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic. În ciuda conotațiilor aparent negative, fenomenul de shrinkage este, de fapt, o forță motrică a modernizării și inovației, a reutilizării, a căutării de resurse alternative, a creației artistice, a reevaluării relațiilor interumane.
„Fading Borders subliniază și deschide conversația despre modul în care mobilitatea marilor mase de oameni va avea impact asupra modului în care arhitecții ar putea imagina viitoarele forme de locuire, în sens larg. Migrația a fost, până acum, un fenomen asociat sărăciei, războiului, dezastrelor naturale, dar realitatea migrației ar trebui adusă în centrul discuțiilor despre modul în care vom trăi, despre modul în care vor trăi orașele, deoarece, cel mai probabil, acest fenomen se va extinde și va fi legat de dorința de îmbunătățire a calității vieții. Așadar, dorim să inițiem o dezbatere constructivă, pozitivă, o privire spre viitor, o discuție ipotetică despre modul în care vom trăi împreună atunci când cuvântul «împreună» devine foarte divers și durata locuirii capătă o dinamică diferită“, declară Arh. Ștefan Simion.