Regizorul fimului „Colectiv” refuză medalia de la șeful statului

Regizorul filmului „colectiv”, Alexandru Nanau, refuză să fie decorat de președintele României, Klaus Iohannis.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 12.01.2021 - 22:55

Alexandru Nanău a publicat pe pagina sa de Facebook răspunsul pe care l-a transmis către Administrația Prezidențială în care explică de ce refuză medalia Ordinul Cultural.

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero. Fac public răspunsul meu către Administrația Prezidențială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză”, a scris Alexandru Nanau pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Ministerul Culturii a replicat spunând că afirmația că instituția nu s-a implicat în susținerea artiștilor în timpul pandemiei este „răuvoitoare și lipsită de temei”.

Ministerul mai arată că Nanău ar fi cerut pe 4 ianuarie o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie - 30 aprilie 2021, la nivel internaţional.

De asemenea, filmul „Colectiv”, al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului, potrivit informațiilor Ministerului Culturii. Instituția ar fi oferit și buget de promovare a filmului la diferite festivaluri internaționale.

Comentarii