Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Record de producții românești

79 de producții românești lansate în 2018 intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo. „Moromeții 2”, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“, „Dacii liberi“ sau „Fotbal infinit“ se regăsesc printre cele 28 de lungmetraje eligibile pentru nominalizări.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 12.02.2019 - 15:25

Un record al acestei ediții îl reprezintă numărul lungmetrajelor: 28 de titluri, printre care “Pororoca” (r. Constantin Popescu), premiat la festivalul de la San Sebastian, “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“ (r. Radu Jude), propunerea României la Oscar, filme cu succes la public precum „Moromeții 2“ (r. Stere Gulea), „Povestea unui pierde vară“ (r. Paul Negoescu), „Pup-o, mă“ (r. Camelia Popa) sau debuturi ca „Charleston“ (r. Andrei Crețulescu), „Soldații. Poveste din Ferentari“ (r. Ivana Mladenovic), „Un om la locul lui“ (r. Hadrian Marcu) și „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă“ (r. Bogdan Theodor Olteanu).

„Aniversare“ (r. Claudiu Mitcu), „Caisă“ (r. Alexandru Mavrodineanu), „Dacii liberi“ (Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan), „Fotbal infinit“ (r. Corneliu Porumboiu), „Licu, o poveste românească“ (r. Ana Dumitrescu), „România neîmblânzită“ (r. Tom Barton Humphreys) și “Sunt însărcinată în România” (r. Jesus del Cerro) sunt doar o parte din cele nouă titluri propuse pentru nominalizări la categoria Cel mai bun film documentar.

La categoria Cel mai bun scurtmetraj au fost înscrise 48 de filme, din care menționam “Cutezătorii” (r. Tudor Botezatu), „Duminică“ (r. Dorian Boguță), „Cele două execuții ale Mareșalului - o comparație“ (r. Radu Jude), „E.T. a fost aici“ (r. Ana Agopian), „Iederă“ (r. Sarra Tsorakidis), „Miss Sueno“ (r. Radu Potcoavă), „Cadoul de Crăciun“ (r. Bogdan Mureșanu), „Michelangelo“ (r. Anghel Damian) și „Totul e foarte departe“ (r. Emanuel Pârvu).

Juriul de preselecție este format din 11 profesioniști ai cinematografiei autohtone - Daniel Sandu (regizor), Mirela Oprișor (actriță), Constantin Chelba (operator), Horea Murgu (inginer de sunet), Ileana Cecanu (distribuitor), Andrei Tănăsescu (selecționer și curator) - și critici, teoreticieni și jurnaliști de film - Ana Maria Sandu, Anca Grădinariu, Georgiana Mușat, Cătălin Mesaru, Christian Ferencz-Flatz. După ce juriul va anunța nominalizările, peste 600 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo 2019.

Cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai prestigios eveniment dedicat cinematografiei din România, va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Național din București. Nominalizările vor fi anunțate la finalul lunii februarie.

Citește totul despre:

#film #gopo #fil #lazi

Comentarii

loading...