Potrivit “Jurnalului de Chişinău,” spectacolul este unul din cele mai emoţionante, expresie a suferinței individuale într-o tragedie colectivă, cel mai important eveniment teatral al stagiunii trecute dincolo de Prut. O punere în scenă răvăşitoare despre o imensă suferință umană, dar și despre puterea de a lupta și de rezista în fața răului ce părea fără de sfârşit. Foarte puțini dintre cei ce au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, transmit realizatorii, cei mai mulți au plecat în lumea celor drepți. „Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem nevoie noi”.
„Obsesia Siberiei este una din cele mai puternice în spațiul post-sovietic, totuși, în teatrele basarabene nu a îndrăznit nimeni să atace tema deportărilor, a Gulag-ului, în ultimele decenii.
Noua producție a TNME are trei protagoniști: Ecaterina Chele, deportată în 1941, Margareta Cemârtan-Spânu, deportată în 1949 și Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la Gulag, pentru că a condus organizația de luptă împotriva puterii sovietice „Sabia Dreptății”.
La 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste în Basarabia şi după aproape trei decenii de când documentele de arhivă au fost desecretizate, „Dosarele Siberiei” de Petru Hadârcă (scenariu: Petru Hadârcă și Mariana Onceanu) e un prim semn, declară realizatorii, că nu ne-am pierdut memoria cu totul, că ne putem asuma trecutul, oricât de cumplit, tragic, infernal ni se arată din perspectiva zilei de azi”.
„Dosarele Siberiei” este primul spectacol din cadrul Turneului Teatru Românesc care se joacă la TNB pe scena mare.
Marţi, 21 ianuarie, ora 19.00, Sala Studio, acelaşi Teatru Naţional din Chişinău montează “Cine l-a trezit pe Yorick”, piesa lui William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilache.