Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Patrimoniul mondial al Munţilor Dolomiţi, în expoziţie la Muzeul Ţării Crişurilor

Munţii Dolomiţi din Italia, fac obiectul unei expoziţii de excepţie numită "Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi", ce va putea fi vizitată, timp de o lună, din 30 septembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, a anunţat luni, într-un comunicat, instituţia gazdă.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 24.09.2018 - 12:37

Expoziţia este rezultatul unui parteneriat între Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Consulatul Onorific al României în Regiunea Trentino Alto Adige - Sudtirol, Asociaţia "Trentini Nel Mondo", Asociaţia "Bellunesi Nel Mondo", Fundaţia "Dolomiţi UNESCO" şi MUSE - Museo delle Scienze.

"Scopul acestor schimburi expoziţionale este să ilustreze imaginea Europei concepută ca un loc de întâlnire a mai multor popoare şi culturi, capabile să coopereze în pace şi respect pentru diversitate, pornind de la teritoriile, populaţiile care le locuiesc, istoria, obiceiurile şi tradiţiile lor, dar şi de la mişcările migratorii care au marcat parcursul multor comunităţi", se arată în comunicat.

Potrivit sursei, expoziţia cuprinde fotografii spectaculoase, adevărate lucrări de artă, care ilustrează natura excepţională a Patrimoniului Mondial al Munţilor Dolomiţi (Italia) şi care îi au ca autori pe şase fotografi profesionişti celebri, ce susţin Fundaţia Dolomiţi UNESCO şi obiectivele acesteia: Alessandro Caon, Moreno Geremetta, Nicolň Miana, Patrick Odorizzi, Andreas Tamanini şi Georg Tappeiner.

De asemenea, vor mai fi expuse costume tradiţionale din această zonă, o maşină artizanală de îngheţată, pietre provenite din Munţii Dolomiţi, precum şi obiecte şi unelte folosite de emigranţii care îşi părăseau meleagurile pentru o perioadă de timp sau pentru totdeauna pentru a profesa diverse meserii în câmpiile şi oraşele din Europa, deoarece în ţinuturile lor nu-şi puteau asigura traiul zilnic.

Aceste meserii sunt şi ele prezentate prin diverse obiecte: tăietori de lemne, producători de scaune, mineri, negustori de diverse obiecte, tocilari, muncitori la calea ferată, vânzători de stampe, doici.

"Asociaţiile Trentini nel mondo şi Bellunesi nel mondo au fost înfiinţate din dorinţa de a proteja şi de a promova sentimentul de apartenenţă, memorie, cultură şi identitate, şi de a menţine legătura dintre emigranţii din munţii Dolomiţi şi comunităţile rămase în patrie", se mai precizează în comunicatul MTC.

Expoziţia va putea fi vizitată la sediul muzeului din str. Armatei Române nr.1/A, începând cu 30 septembrie 2018 până în data de 8 noiembrie.

Comentarii

loading...