8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăCulturăParlamentul European a trimis o delegație la Timișoara - Capitala Europeană a...

Parlamentul European a trimis o delegație la Timișoara – Capitala Europeană a Culturii

O delegație formată din șase eurodeputați a fost în vizită la Timișoara, orașul care deține, în anul 2023, titlul de Capitala Europeană a Culturii.

Membrii delegației sunt deputați din Comisia pentru Cultură și Educație (CULT) a Parlamentului European. Delegația condusă de Andrey Slabakov (Bulgaria) a fost la Timișoara în perioada 3 – 5 aprilie 2023.

Deputații europeni s-au întâlnit cu autoritățile locale şi naţionale, precum şi cu organizatorii programului cultural Timișoara 2023, curatoriat sub sloganul „Luminează orașul prin tine!”.

În contextul dificultăţilor de durată cu care se confruntă sectorul cultural după pandemie şi după războiul de agresiune ilegal declanşat de Rusia în Ucraina, delegaţia s-a întâlnit cu ministrul român al culturii Lucian Romaşcanu şi au discutat posibile soluţii la nivelul UE pentru a îmbunătăţi rezilienţa industriilor culturale şi creative. Vizita a inclus şi întâlniri cu primarul oraşului Timişoara Dominic Fritz şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Alin Nica.

“Am vizitat un oraş care, de-a lungul secolelor, a fost întotdeauna un exemplu al diversităţii şi potenţialului cultural. Oraşul se bucură de prezenţa a trei teatre independente care pun în scenă piese în trei limbi diferite. A fost o onoare şi o plăcere pentru delegaţia CULT să viziteze o Capitală Europeană a Culturii atât de vibrantă, diversă şi uimitoare. În calitatea sa de Capitală Europeană a Culturii, Timişoara va găzdui o întreagă suită de evenimente ce vor întruchipa simplul adevăr al culturii care uneşte. Timişoara a fost Europa înainte ca Europa să existe”, a declarat Andrey Slabakov.

„Succesul titlului de Capitală Europeană a Culturii nu este al vreunei instituții, nici măcar al Asociației Timișoara 2023 care a muncit foarte mult pentru acest program, este al tuturor locuitorilor, al țării întregi”, a declarat Vlad – Marius Botoș.

Delegaţia care a vizitat Timişoara, compusă din Andrey Slabakov (CRE, Bulgaria), Hannes Heide (S&D, Austria), Viola von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE, Germania), şi din membrii însoţitori Victor Negrescu (S&D, România), Iuliu Winkler (EPP, România), Vlad-Marius Botos (Renew, România), a vizitat expoziţii şi spaţii dedicate evenimentelor culturale, a participat la o conferinţă la Universitatea de Vest şi s-au întâlnit cu refugiaţii ucrainieni implicaţi în activităţi culturale în Timişoara.

În anul 2023, Timișoara împarte titlul de Capitală Europeană a Culturii (ECoC) cu orașele Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria). Este al doilea oraș românesc care deține acest titlu, după Sibiu în 2007.

Timișoara fusese desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021. Cu toate acestea, în decembrie 2020, ca urmare a pandemiei, anul ECoC de la Timișoara a fost amânat din 2021 până în 2023.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...
Ultima oră
Pe aceeași temă