Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Ute Langkafel

O unică reprezentație a Teatrului din Berlin

Miercuri 26 iunie, în premieră pe scena Mare a TNB, într-o unică reprezentaţie, are loc un spectacol extraodinar produs de Teatrul ”Maxim Gorki” din Berlin, ”Roma Armee”, în regia lui Yael Ronen, laureată a Premiului Europa, secțiunea Realități Teatrale (ediția a XVI-a, Roma).

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 15.06.2019 - 15:38

Bazat pe o idee originală a autoarelor Sandra și Simonida Selimovic, spectacolul ”Roma Armee” propune o poveste puternică: într-un moment în care neofascismul amenință Europa, un grup de actori inițiază o armată supranațională în scopul autoapărării. Expunând nedreptățile din trecut îndurate de romii din întreaga Europă, Armata Romă pornește procesul de auto-reflecție și de auto-emancipare începând o revoluție pentru un viitor pașnic, incluziv și respectuos pentru toți europenii. După cum spune Peter Laudenbach, Berlin, „Prin claritate, optimism, pregnanță și farmec, acest spectacol pune în prim plan MÂNDRIA ca răspuns la aspra discriminare”.


Realizatorii spectacolui ”Roma Armee” sunt artiști cu biografii excepționale.
Regizoarea și autoarea dramatică multipremiată Yael Ronen, originară din Israel (în prezent regizor al Teatrului ”Maxim Gorki” din Berlin), considerată drept una din cele mai incitante personalități ale teatrului contemporan, are şi reputația unuia dintre cei mai implicați – social, cultural și politic – oameni de teatru din Europa. Ea explorează conflictele istorice contemporane în cheia unui puternic umor negru.


Cei doi scenografi ai spectacolului – soții Delaine și Damien Le Bas –au făcut parte din selecția celor 16 artiști din proiectul Paradise Lost – primul pavilion roma din cadrul Bienalei de la Veneția, în 2007. Actorii din distribuție sunt romnja, roma și romi travellers din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Anglia și Suedia, precum și gadjii de origine israeliană-germană-turcă din Berlin.

Componenți ai acestei unice ”Armate Rome”, ei evocă, într-un spectacol de cea mai înaltă calitate artistică, un tablou impresionant al nedreptăților istorice, dar și al celor recente la care este supusă etnia romă.
”Roma Armee” este, fără îndoială, o exemplară producție contemporană a romilor, modernă, aflată la confluența dintre cabaretul politic și teatrul-document.


Spectacolul – care va fi titrat în limba română - are loc miercuri, 26 iunie, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, accesul publicului fiind permis începând cu ora 18.45, deoarece la ora 19.00, în foaierul Sălii Mari, vor fi rostite scurte alocuțiuni de întâmpinare din partea organizatorilor (IERAC) și a gazdei (TNB).

Comentarii

loading...