Foto: Amazon

O carte a unui laureat Nobel a fost refuzată de 19 edituri

Un fragment dintr-o carte a scriitorului francez Claude Simon, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1985, a fost trimis spre publicare unui număr de 19 edituri din Franţa, fără a li se preciza acestora autorul, informează miercuri AFP citată de Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.12.2017 - 14:38

Experimentul a avut un rezultat surprinzător. Toate cele 19 edituri care au primit textul, fără a li se preciza autorul, l-au refuzat.

Experimentul a fost realizat de un fan al scriitorului, Serge Volle, care a trimis celor 19 edituri 50 de pagini din romanul acestuia "Le Palace" (1962).

12 dintre edituri au respins materialul, iar şapte nu au oferit niciun răspuns expeditorului.

Reprezentantul uneia dintre edituri a scris în răspunsul său că fragmentul din carte, a cărei acţiune are loc în timpul Războiului Civil din Spania, "are propoziţii lungi fără sfârşit, în care cititorul se pierde complet", potrivit lui Volle, care a făcut publice rezultatele experimentului său într-o emisiune a Radioului public francez.

Acelaşi editor i-a scris lui Volle că romanul nu are "un subiect real, cu personaje bine creionate".

Claude Simon (1913 - 2005), unul dintre iniţiatorii curentului "noului roman francez", este celebru pentru frazele sale lungi, care adesea se întind pe pagini întregi.

Scriitorul Serge Volle, în vârstă de 70 de ani, este de părere că refuzul manifestat de edituri arată o tendinţă de a "abandona lucrările literare care se citesc mai greu sau care nu vor aduce vânzări record".

Parafrazându-l pe Marcel Proust, acesta a mai spus că trebuie să fii deja faimos ca să poţi fi publicat.

Comentarii