-2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăCulturăMuzeul Militar Naţional a vernisat expoziția ''Dumitru Prunariu - primul român...

Muzeul Militar Naţional a vernisat expoziția ”Dumitru Prunariu – primul român în Cosmos”

În cosmos, naveta misiunii s-a cuplat la stația orbitală Salyut-6, la bordul căreia cosmonautul român a efectuat 22 de experimente științifice.
Misiunea a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde. În timpul acesteia, planeta noastră a fost înconjurată de 125 de ori, fiind parcurși 5.260.000 km, la viteza de 28.000 km/h.

Pentru a aniversa această performanță excepțională, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” organizează o expoziție cu tema „Dumitru Prunariu – primul român în cosmos”.

Curiozitatea vizitatorilor va fi stârnită, cu siguranță, de obiectele care au fost utilizate la bordul navetei spațiale și al stației orbitale, printre acestea aflându-se și costumul de cosmonaut al locotenentului-major ing. Dumitru-Dorin Prunariu.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 31 decembrie 2021, vernisajul având loc în această dimineață, la sediul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, ocazie cu care generalul – locotenent (r) inginer Dumitru Prunariu a afirmat că zborul său în spaţiul cosmic a fost „o aventură umană, o aventură ştiinţifică” şi a marcat trecerea României „de la o ţară cu preocupări cosmice, la o ţară deja cu activităţi ştiinţifice dezvoltate”.

„Daţi-mi voie să afirm de la bun început că relaţia mea cu Muzeul Militar Naţional este veche, de când m-am întors din spaţiul cosmic, este fructuoasă, este de succes şi întotdeauna muzeul a fost alături de evenimentele marcante legate inclusiv de zborul meu cosmic. A fost o aventură umană, o aventură ştiinţifică care s-a petrecut acum 40 de ani, care a durat aproape opt zile, care a marcat trecerea României de la o ţară cu preocupări cosmice la o ţară deja cu activităţi ştiinţifice dezvoltate, cu activităţi industriale legate de crearea de aparatură şi echipamente pentru ştiinţă utilizate în spaţiul cosmic, la o ţară care are deja un reprezentant propriu care a efectuat experimente în spaţiul cosmic”, a declarat Dumitru Prunariu.

În cadrul evenimentului, directorul Muzeului Militar i-a oferit lui Dumitru Prunariu placheta de onoare a Muzeului Militar Naţional şi fanionul care fac parte din însemnele de onoare ale Armatei României prezentate de fiecare unitate în parte.

De asemenea, din partea Asociaţiei Cadrelor Militare din Rezervă şi Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”, căpitanul Elena Coşofreţ i-a fost oferit titlul de Membru de onoare al asociaţiei.

Cele mai citite

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna: Bugetul pentru 2025 este în lucru, fără majorarea TVA

Tanczos Barna a declarat, anterior, că există condiții economice favorabile pentru a construi bugetul fără modificarea cotei TVA Duminică, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă