6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăCultură”Modelul Nalaga'at. Dialog și Incluziune prin Artă” – trei zile de regal...

”Modelul Nalaga’at. Dialog și Incluziune prin Artă” – trei zile de regal cultural și educațional organizat de CEC Bank și Ambasada Israelului la Teatrul Evreiesc de Stat din București

CEC Bank aduce în România, în perioada 30 octombrie – 01 noiembrie, modelul funcțional ”Na Laga’at” de dialog și incluziune prin artă, o platformă israeliană pentru artele creative unică în lume care promovează schimbarea socială construită pe credința în spiritul uman și capacitatea acestuia de a reverbera la nivel comunitar și de a produce schimbări structurale de substanță.

Protagonistă a Proiectului ”Modelul Nalaga’at. Dialog și Incluziune prin Artă”, organizat la Teatrul Evreiesc de Stat, între 30 octombrie și 1 noiembrie 2023, sub înaltul patronaj al Ambasadei Israelului în România, compania de teatru Nalaga’at este singura trupă profesionistă de teatru pentru surdo-orbi care, încă de la debut, a oferit publicului o experiență artistică și socială ce schimbă percepțiile și conectează comunitățile și sectoarele.

E.S Dl Reuven Azar, Ambasadorul Statului Israel în România : ”Israel a devenit un model de urmat în ceea ce privește incluziunea socială, iar Teatrul Na Lagaat este principalul promotor al drepturilor persoanelor cu dizabilități. Sper ca în viitorul apropiat, acesta, alături de partenerii și susținătorii săi, să deschidă  filiale în România și să schimbe în bine viețile multor oameni”.

Teatrul Nalaga’at oferă un repertoriu divers de spectacole, prin care spectatoriipot să privească și să înțeleagă mai bine lumea persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere, facilitând incluziunea, comunicarea și acceptarea celuilalt. Centrul Na Laga’at predă un model aplicat și inovativ de dialog și incluziune, putând să extindă și în România, grație expertizei sale, cercurile de expunere în rândul copiilor, adolescenților și adulților, dezvoltând și întărind astfel dialogul important dintre diferitele comunități și depășind decalajele cultural-sociale, încurajând acceptarea semenilor și recunoașterea punctelor forte. Spectacolele și atelierele centrului ajung, de asemenea, în școli și instituții de învățământ în special, sub forma unor programe de îmbogățire pentru copii de grădiniță, elevi și personalul educațional, în conformitate cu vârsta participanților și lumea lor de conţinut.

Potrivit statisticilor Autorității Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, în România există în acest moment 890.702 persoane încadrate în grad de handicap, dintre aceste persoane 9.282 fiind cu handicap ușor, 90.277 cu handicap mediu, 413.205 cu handicap accentuat și 377.988 cu handicap grav. Statul român și organizațiile societății civile din România fac eforturi susținute pe mai multe planuri pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în societate în mod personalizat. Programele sau proiectele statului roman și ale societății civile se axează mai ales pe promovarea drepturilor persoanelor cu nevoi speciale.

Proiectul pe care CEC Bank îl finanțează în România, concretizat alături de Ambasada Israelului, cu sprijinul Figo.Pay, al Teatrului Evreiesc de Stat și al Asociației Alt.F.E.L Society, privește din altă perspectivă integrarea acestor persoane, bazându-se pe crearea de punți de legătură și dialog, stimulând, mai mult decât înțelegerea, empatia publicului general, care creează schimbări de percepție la nivel profund și schimbări de atitudine pe termen lung.

În cele trei zile de regal cultural și educațional ale Proiectului ”Modelul Nalaga’at. Dialog și Incluziune prin Artă”, artiștii din Israel vor pune în scenă, la Teatrul Evreiesc de Stat din București, o serie de ateliere de artă teatrală, ateliere pentru simțuri, pentru experimentarea întunericului, prelegeri despre incluziune și spectacole de seară, urmărind ca și obiective generale conștientizarea asupra punctelor comune și diferențelor specifice între oameni, ca punte de dialog între ei, cultivarea dialogului social și intercultural, în vederea acceptării alterității și cultivarea simțului estetic și a dragostei de bine și de frumos.

În cadrul proiectului, nu mai puțin 100 de persoane au calitatea de stakeholders sau participanți nemijlociți la proiect, aceștia fiind organizatori parteneri, reprezentanți ai Teatrului Evreiesc de Stat, voluntari ai Asociației Alt.F.E.L Society, membri ai Ambasadei Israelului în România, invitați, delegați ai instituțiilor publice și ai companiilor private care ar putea fi interesați de acest exemplu de integrare socială și culturală.

Din punctul de vedere al audienței, peste 300 de persoane vor beneficia, în fiecare zi, în mod direct de proiect, acesta fiind publicul participant fizic în sala de spectacole a Teatrului Evreiesc de Stat, căruia i se vor adăuga peste 5000 de persoane care vor participa online sau vor viziona spectacolul prin intermediul rețelelor sociale.

In mod indirect, vor fi expuși la ideile și modelele împărtășite prin spectacol membrii familiilor participanților direcți, colectivele școlare, cadrele didactice, cei care vor veni in contact cu informația propagată online sau prin media.

Cele mai citite

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...
Ultima oră
Pe aceeași temă