3.6 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăCulturăMoaștele Sfântului Ierarh Calinic au ajuns la Mânăstirea Bâldana

Moaștele Sfântului Ierarh Calinic au ajuns la Mânăstirea Bâldana

Părticele din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au fost aduse la Mânăstirea Bâldana, anunță un comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei.

O ceremonie dedicată acestui eveniment s-a desfășurat sâmbătă, 29 iulie 2023, la Mânăstirea Bâldana. Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a săvârșit, sâmbătă, la Mânăstirea Bâldana, slujba Vecerniei. În cadrul slujbei s-a realizat sfințirea raclei în care moaștele au fost depuse, pentru totdeauna, în biserica complexului monahal.

Aceste moaște au fost aduse, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la Mânăstirea Cernica, acolo unde Sf. Ier. Calinic a fost stareț. Sfântul Ierarh Calinic a decis ca Mănăstirea Bâldana să devină metoc al Mănăstirii Cernica, lui datorându-i-se constituirea primei obști monahale de aici, cu monahii venite de la diferite mânăstiri. De aceea, evenimentul de aducere a moaștelor la Bâldana are numeroase reverberații istorice și simbolice.

În cuvântul său, Mitropolitul Nifon a evocat importanța sfinților în Ortodoxie, rolul important pe care aceștia îl au în aprofundarea și propovăduirea credinței. Apoi, Înaltul Ierarh a evidențiat cele mai importante aspecte ale vieții Sf. Ier. Calinic, arătând că el este unul din sfinții cei mai iubiți de poporul român, binecunoscut în cadrul Ortodoxiei universale, o personalitate complexă ce a îmbinat tradiția isihastă cu cea a înțelepciunii păstoririi echilibrate și dinamice a Bisericii. Bun patriot, dar și ascet cu o deosebită viață duhovnicească, a sprijinit construirea a numeroase biserici, promovând armonia și echilibrul dintre rugăciune și milostenie, dintre viața duhovnicească și opera social – filantropică eclezială.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...

Trump o nouă numire în echipa sa de la Casa Albă

Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, l-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina şi Rusia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă