„Pe 16 decembrie, în urmă cu 31 de ani, a început drumul spre libertate al României. Democraţia s-a dobândit cu sânge în ultimul stat comunist european şi e datoria noastră să nu uităm sacrificiul făcut. Astfel de expoziţii, cum este cea de la MNAR, oferă vizitatorilor şansa să înţeleagă o serie de evenimente extrem de importante pentru istoria noastră. În calitate de ministru al Culturii, dar şi de trăitor al anilor gri de comunism românesc, am prioritizat în mandatul meu organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, înfiinţat prin Legea 157/2019, iar Guvernul Orban le-a aprobat prin hotărâre de guvern la data de 4 decembrie 2020. Vom avea astfel un loc distinct, care să ne ofere pârghiile de a depăşi trauma colectivă prin expresii culturale ce pot oferi sentimentul de rezoluţie, fie mentală, fizică sau spirituală. Astăzi, însă, ne oprim şi rememorăm. Apoi aprindem o lumânare în amintirea celor care ne-au oferit darul libertăţii”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, conform unui comunicat de presă.
La Teatrul Naţional Bucureşti ‘I.L.Caragiale’ a avut loc premiera filmului documentar „1989. Jurnalul unei revoluţii”, în regia lui Carmen Lidia Vidu.
Publicul va putea vedea la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) expoziţia „Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împuşcate”, care prezintă publicului două destine: cel al unor lucrări restaurate, puternic avariate în timpul evenimentelor din 1989 şi cel al Laboratorului de restaurare pictură de şevalet, complet distrus tot atunci.
Expoziţia a fost lansată încă din 15 octombrie şi va putea fi vizitată până în luna martie 2021, la Galeria de Artă Românească Modernă, de la sediul central al MNAR, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.