2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăCulturăMETAMORFOZA URBANĂ, arta în scopul protejării mediului înconjurător

METAMORFOZA URBANĂ, arta în scopul protejării mediului înconjurător

AOPISCC – Filiala Bucureşti (Asociaţia Operatorilor şi Prestatorilor din Industria Serviciilor de Curăţenie şi Conexe Bucureşti)  a demarat  METAMORFOZA URBANA 2018, o abordarea ingenioasă din perspectiva artei şi designului, cu orientare spre protejarea mediului înconjurător, prin conștientizarea nevoii de reciclare și colectare selectivă a deșeurilor.

Acest proiect-eveniment, aflat la cea de-a doua ediție, s-a bucurat în 2017 de un real succes în rândul copiilor și adolescenților, care prin talentul și priceperea lor au transmis mesaje vibrante şi au reuşit  să pătrundă în lumea complicată a adulților responsabili și să sensibilizeze opinia publică.

Evenimentul început marţi, 17 aprilie, este în plină desfăşurare la Galeria Galateca, situată în clădirea Bibliotecii Centrale Universitare Carol I (Str. C.A.Rosetti nr. 2-4), iar premierea se va face mâine, 20 aprilie ora 14.30. Punctul central al proiectului este  expoziţia cu opera de artă realizate de tinerii artiști de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, sub coordonarea şi îndrumarea  prof. Oana Isar, prof. Ilinca Manole, prof. Mariea Petcu, prof. Dragoș Gheorghiță Caragiu, prof. Eusebio Spânu.

Faţă de anul trecut, în afară de însoţirea operei cu un mesaj de salvare a naturii şi a resurselor planetei, tinerii artişti  au trebuit să folosească deşeuri şi resturi de materiale reciclabile şi, în plus, lucrările să fie tridimensionale. Deoarece urmează ca juriul comisiei să decidă asupra celor mai valoroase lucrări, lăsăm deocamdată la latitudinea cititorilor aprecierea operelor  din fotografiile prezentate. Vă expunem însă câteva dintre cele mai incitante titluri de lucrări: Abstract metalwire sculpture, Naturalartificial, Raţia de oxigen, Candelabru din dopuri, Circuitul electric.

 Vernisajul expoziţiei “Geneză şi continuitate pe Terra”

Luminiţa Gliga

Deasemenea, în paralel, dar în cadrul aceluiaşi proiect, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură “Geneză şi continuitate pe Terra” în care au expus artiştii consacraţi Luminiţa Gliga şi Alexandra Teacă.

Luminiţa Gliga

Fără îndoială că alegerea acestor artişti în cadrul evenimentului se datorează faptului că aceştia au fondat anul trecut Grupul Artistic “METAVISION” cu scopul declarat de a înţelege menirea actuală a artistului prin atragerea atenţiei asupra pericolelor ce afectează natura. Grupul consideră  că arta are mijloacele sale proprii de comunicare, de a schimba comportamentele şi mentalităţile umane şi de a salva Pământul, fiind astfel în concordanţă deplină cu scopul proiectului  METAMORFOZĂ URBANĂ.

Alexandra Teacă

De altfel, expoziţia de la Galateca prezintă un număr impresionant de picture, grupate pe diferite teme sau proiecte, folosind forme şi culori innovative, încercând să scoată la lumină adevăruri ascunse, să ridice întrebări, să mediteze asupra frumuseţii naturii.

Alexandra Teacă

Toate aceste aspecte au fost relevate şi explicate în frumoase şi adevărate lecţii pentru auditoriul format în cea mai mare parte de tinerii artişti de către criticul de artă Dana Gliga precum şi de prof. doctor arh. Sorin Vasilescu, la vernisajul expoziţiei.

 Ia Românească Metamorfozată

Cu ocazia vernisajului expoziţiei a avut loc şi un moment surpriză, o deosebit de interesantă parade a modei. Elevii de la Liceul Nicolae Tonitza, secția de design vestimentar, sub îndrumarea şi coordonarea prof. Ilinca Manole au conceput o colecţie de modă cu elemente de inspiraţie tradiţională românească, tot ei fiind şi modelele de prezentare.

 Diveritate de evenimente

Prin tematicile abordate, proiectul marchează în avans Ziua Pământului, în program fiind incluse mai multe  evenimente. Astăzi a avut loc Masa Rotundă  „Privim în trecut pentru a înţelege incertitudinile viitorului” sub egida Institutului de Geografie al Academiei Române în care au avut loc prezentări deosebit de interesante pe problem actuale  Acad. Dan Bălteanu, dr. Rodica Dumitraşcu, dr. Dina Dogaru, dr, Constantin Boroneanţ şi dr. Bianca Mitrici.  Deasemenea a avut loc o prezentare de specialitate “Apa KANGEN pentru o viaţă sănătoasă”, o demonstra’ie despre ce mâncăm, ce bem şi cum ne putem prelungi viaţa într-un mod simplu şi uşor.

 Ce ne rezervă ziua de mâine?

Începând de la ora 15, o supriză  va consta în lansarea campaniei SAVE CO2 – defilare ținute realizate din plastic sub titulatura „Sfârșitul Poluării cu Plastic” lucrările elevior clasei a I-a, de la Școala Gimnazială Nr. 1 din loc. Poarta Albă – Constanţa. Apoi va urma premierea tinerilor artiști de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, creatorii lucrărilor realizate prin proiectul METAMORFOZĂ URBANĂ 2018, finisajul expoziţiei „Geneză și continuitate pe Terra” precum și defilarea unor ținute vestimentare din hârtie realizate de elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” București.

Oare cine vor fi premianţii şi ce ce artist va pleca la New York? Puteţi afla mâine la Galateca!

 

 

Cele mai citite

Răzvan Marin, mesaj emoționant după victoria cu Cipru! „O mare onoare să port banderola României”

România a încheiat anul 2024 cu o victorie concludentă în Nations League, învingând Cipru cu 4-1. Tricolorii și-au asigurat locul în urna a doua...

Alegerile prezidențiale din Croația vor avea loc pe 29 decembrie

Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 29 decembrie. Președintele în exercițiu Zoran Milanovic va candida pentru al...

Medalia de argint a Tatyanei Tomashova, retrasă oficial! Decizia AIU privind „cea mai murdară cursă din istorie”

Atleta rusă Tatyana Tomashova a fost deposedată oficial de medalia de argint câștigată în proba de 1.500 de metri la Jocurile Olimpice din 2012...
Ultima oră
Pe aceeași temă