„Memorialul Durerii” a pregătit noi episoade pentru această toamnă, într-o serie în premieră, „Istoria bravilor”. În fiecare zi de luni, de la ora 22:00, realizatoarea Lucia Hossu-Longin, alături de echipa sa, îi invită pe telespectatorii TVR 2 să urmărească istorii tulburătoare despre rezistența armată anticomunistă în munți.
După instaurarea regimului comunist în România, mulți români au respins stalinizarea forţată a ţării. Fenomenul rezistenței s-a accentuat odată cu impunerea măsurilor de tip sovietic, dar şi cu epurările cu caracter politic şi social. Așa au apărut focare de rezistenţă anticomunistă în munţi. Foşti ofiţeri, studenţi, elevi, intelectuali, unii legionari, alţii fără orientare politică au început lupta deschisă cu noul regim.
Telespectatorii au ocazia să afle amănunte cutremurătoare despre grupul Apostol, din zona Argeșului, Grupul Dobrogenilor și Grupul Arnota, care, în nordul Olteniei, au reprezentat mișcări de masă și în urma lor au rămas gropi comune, în care au fost aruncați eroii. Sute de țărani arestați și condamnați și doar troițe singuratice amintind de sacrificiul lor.
Astăzi, 19 octombrie, de la ora 22:00, prima filă a ciclului figuri legendare ale rezistenţei îl prezintă pe Generalul Nicolae Rădescu. Erou al Primului Război Mondial, implicat în viața politică a țării, adept al ieșirii din război, generalul Rădescu este desemnat de Regele Mihai prim-ministru la data de 6 decembrie 1944.
Avea să fie ultimul guvern democratic al României. Atitudinea anti-sovietică a generalului a făcut ca Vâșinski să forțeze îndepărtarea sa. Forțat să demisioneze după numai trei luni de mandat, generalul a reușit să fugă în exil un an mai târziu. Până la moartea sa, survenită în 1953, a fost una dintre cele mai active voci în condamnarea regimului comunist instalat de Moscova la București.