5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialCNA vrea să limiteze difuzarea la TV a imaginilor cu Gigi Becali...

CNA vrea să limiteze difuzarea la TV a imaginilor cu Gigi Becali şi cu alţi deţinuţi

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) vrea să interzică difuzarea la TV a imaginilor şi a înregistrărilor cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat, informează Mediafax.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat, în şedinţa de marţi, un articol dintr-un proiect de modificare şi completare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual.

"(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora. (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat. (3) Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil. (4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanţe judecătoreşti", se spune în articolul nou propus să fie introdus în Codul audiovizualului.

În fapt, acest articol propus a fi introdus în legislaţia audiovizualului modifică întregul articol 42 din Codul audiovizual, care este în vigoare şi care prevede că: "(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, fără acordul acestora, având în vedere că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atât timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. (2) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanţe judecătoreşti".

Noul articol din acest proiect de modificare şi completare a Codului audiovizual a fost adoptat cu şase voturi "pentru" (Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Cristina Trepcea).

Iniţial, Cristina Trepcea a susţinut o altă variantă de modificare a articolului, propusă de membrul CNA Narcisa Iorga şi care a întrunit numărul minim necesar de voturi, şase (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea), însă, ulterior, Trepcea şi-a retras votul, după ce a ascultat o explicaţie a şefului Serviciului Juridic al CNA, Dumitru Ciobanu. Acest lucru a nemulţumit-o pe Narcisa Iorga, care a spus că membrii CNA nu pot să îşi retragă un vot, după ce au votat într-un anumit sens.

"Pe mine mă interesează să nu existe interdicţia ca în închisori să se filmeze lucruri extraordinare din punctul de vedere al interesul publicului", a spus Cristina Trepcea. Ea a precizat că s-au mai întâmplat cazuri în CNA când membri ai Consiliului şi-au retras un vot.

Varianta votată de Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos şi Radu Călin Cristea şi, iniţial, de Cristina Trepcea spunea: "(1) "Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora. (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate. (3)Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil".

În fapt, modificarea actualului articol 42 din Codul audiovizualului a pornit de la nemulţumirea membrului CNA Christian Mititelu privind faptul că unele televiziuni difuzează în mod repetat imagini şi înregistrări care prezintă modul în care Gigi Becali îşi petrece timpul în închisoare.

Răsvan Popescu a susţinut că este bine ca în textul noului articol să apară menţionat expres posibilitatea ca imagini din penitenciare să poată fi difuzate în condiţiile unui interes public justificat.

"Chiar dacă în practica noastră, acolo unde am considerat că există un interes public justificat, nu am intervenit, cred că e mai bine ca această prevedere să existe în mod explicit (…) Cred că cel mai importantă este introducerea acestei posibilităţi de difuzare în condiţiile unui interes public justificat, chiar şi cu acordul persoanei", a spus Răsvan Popescu.

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au susţinut că articolul 42 din Codul audiovizualului în forma actuală este suficient de cuprinzător, însă el trebuie aplicat de CNA.

"Eu cred că, chiar şi în cazul condamnaţilor, trebuie să introducem acordul acestora. Deschidem o portiţă care nu ştiu ce va fi. Probabil, dacă modificăm şi permitem difuzarea imaginilor cu cei condamnaţi fără acordul acestora, probabil vom vedea ore în şir ce face Năstase sau Fenechiu în penitenciar, pentru că este interes public", a spus şi Lorand Turos.

Narcisa Iorga a spus că, dacă nu se face precizarea "este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora", televiziunile se vor prevala de interesul public şi vor difuza în continuare imagini cu persoane arestate. "Domnul Mititelu spunea că sunt foarte multe imagini din închisoare cu Becali (…) În cazul ăsta, vom vedea în continuare situaţii de genul ăsta, pentru că radiodifuzorii vor spune că este interes public justificat şi vor fi prezentate imagini (…) Dacă nu punem «fără acordul persoanelor», vom continua să vedem astfel de imagini", a spus Narcisa Iorga.

În schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că fotografiile şi imaginile difuzate de unele televiziuni din penitenciare au fost realizate fără respectarea normelor în vigoare. Ea a mai spus că astfel de imagini difuzate au fost făcute de o persoană privată de libertate. Totodată, Georgescu a spus că, prin modificarea articolului 42 al Codului audiovizualului, se poate stopa vânzarea de astfel de imagini către televiziuni.

"Noi interzicem difuzarea de imagini, nu cum au fost ele realizate. De cum au fost ele realizate se ocupă penitenciarul (…) Pe mine nu mă interesează cine o înregistrează şi în ce condiţii (…) pe mine mă interesează cine difuzează", a spus însă Narcisa Iorga.

"(…) chiar şi în celelalte situaţii de interes public justificat se difuzează imagini fără acord (…) Dacă un deţinut beneficiază de condiţii excesiv de bune, evident că nu-şi va da acordul să fie difuzate imagini cu el din închisoare, pentru că nu are interesul să fie privat de aceste condiţii (…) Dacă este maltratat, evident că îşi dă acordul", a spus, pe de altă parte, Christian Mititelu.

"Dacă există un interes public justificat de a difuza imagini, sigur că imaginile alea trebuie repetate ca să se schimbe ceva (…) Dacă s-ar da o singură dată, foarte multă lume nici nu ar lua la cunoştinţă că acolo s-a petrecut un abuz", a spus şi Răsvan Popescu.

În schimb, Christian Mititelu a spus că unele televiziuni rulează continuu astfel de imagini, "pe un sfert de ecran".

"Eu cred că este nevoie de acord. Dacă domnul Becali face ceva ciudat, face un chef, se distrează, vrem să vedem (…) Dar acolo mai sunt 20 de deţinuţi. Vedem imagini pe care le vedem (…) Ei nu sunt persoane publice, au viaţa lor acolo. De ce trebuie să apară la televizor? (…) Dacă un deţinut îşi dă acordul, iar restul, nu? Din acest motiv este nevoie de acordul unui deţinut (ca să fie difuzate imagini cu el, n.r.)", a spus şi Lorand Turos.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a întrebat care este intenţia cu care CNA face această reglementare. "O să scriem în decizie că Becali n-are voie la televizior", a spus ironic Trepcea. "Care e intenţia cu care noi facem acel gest? Eu nu înţeleg ce urmărim, ce vrem să obţinem (…) Să nu-l mai vede pe Becali la televizor? Cred că suntem caraghioşi (…) Poate ar trebui să găsim o altă metodă (…) Nu putem să oprim imagini, reportaje cum sunt cele ce privesc reeducarea sau cine ştie ce deţinut care capătă nu ştiu ce premiu după ce a făcut nu ştiu ce în penitenciar", a spus Trepcea.

Radu Călin Cristea a atras atenţia că CNA încearcă să elaboreze o decizie fără a avea un punct de vedere dinspre piaţa media. "Acele imagini cu Gigi Becali, care a fost filmat probabil de către un coleg de detenţie, ba făcându-i-se masaj, ba în timpul programului de plimbare (…) Acele imagini împotriva difuzării cărora nimeni nu a protestat au fost date cu acordul sau fără acordul lui? Din punctul de vedere al interesului public, acele imagini se justificau, pentru că dau o anumită perspectivă asupra împrejurărilor în care se află Gigi Becali în penitenciar", a spus Cristea.

Însă, Valentin Jucan a spus că deţinuţii nu au aceleaşi drepturi ca o persoană liberă. "Înţeleg prin «interes public justificat» nişte imagini dintr-un spaţiu de privaţiune de libertate atunci când e vorba de abuzuri (…) E de interes public că Gigi Becali citeşte o carte? (…) Am senzaţia că pregătim un articol fie pentru un om, fie că unii dintre noi au bănuiala că urmează nişte valuri de arestări (…) Noi discutăm despre o presă care face abuz şi care foloseşte credulitatea oamenilor spunând că este vorba despre interes public. România TV foloseşte subiectul Gigi Becali pentru rating", a spus Jucan.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a spus că, aşa cum este ilegal să vinzi un bun furat, la fel se întâmplă cu imaginile făcute ilegal în închisori şi difuzate de televiziuni. "Dacă este ilegal să filmezi în puşcărie, atunci e ilegal şi să difuzezi respectivele imagini", a spus Trepcea.

"Dar, dacă noi limităm posibilitatea de a folosi imagini cu camera ascunsă din puşcărie, înseamnă că le limităm jurnaliştilor exerciţiul profesiei (…) În situaţii excepţionale, dacă vreau să obţin o înregistrare, nu o să o pot obţine legal, ci doar cu camera ascunsă (…) Interesul public justificat e prezumat în orice act jurnalistic", a atras atenţia Narcisa Iorga.

După cele 30 de zile de dezbatere publică, proiectul de Decizie de modificare şi completare a Codului audiovizualului va fi supus votului membrilor CNA în vederea adoptării.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă