Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a denunţat luni o „intruziune masivă şi fără precedent” a Departamentului Justiţiei din Statele Unite, care ar fi confiscat în secret, de două luni, desfăşurătoarele telefonice ale agenţiei şi ale unor jurnalişti, potrivit Mediafax.
Agenţia a anunţat că i-a trimis o scrisoare secretarului Justiţiei Eric Holder, în care afirmă că nu există „nicio justificare posibilă pentru o astfel de colectare de comunicaţii telefonice”.
Directorul agenţiei, Gary Pruitt, condamnă în această scrisoare „o intruziune masivă şi fără precedent (…) în activităţi de strângere de informaţii ale Associated Press”.
Citeşte şi Libertatea presei în România: Câţi jurnalişti au luat bătaie în 2012
Într-o ştire, agenţia precizează că datele telefonice strânse fără ştirea sa se referă la un articol publicat în mai 2012 în legătură cu o „operaţiune a CIA în Yemen, care a împiedicat în primăvara lui 2012 un complot al Al-Qaida ce avea ca scop detonarea unei bombe într-un avion cu destinaţia Statele Unite”.
Gary Pruitt afirmă în scrisoare că apelurile vizate acoperă o perioadă de două luni, la începutul lui 2012, pe 20 de linii telefonice, fixe şi mobile, atribuite agenţiei sau jurnaliştilor săi.
Pruitt a afirmat că agenţia analizează posibilităţile de acţionare în justiţie şi a cerut departamentului să trimită agenţiei datele şi să distrugă orice copie.
Citeşte şi Traian Băsescu, Renate Weber şi SRI – premiaţi la Cheful Presei
Într-un comunicat trimis AFP, secretarul Justiţiei nu răspunde acestor acuzaţii dar afirmă că respectă un anumit număr de legi în vigoare atunci când caută date sau alte informaţii provenind de la organizaţii de presă.
„Aceste reglementări ne impun să încercăm să ne obţinem informaţiile prin toate mijloacele posibile (…) înainte de a recurge la o cerere formală” care să autorizeze confiscarea datelor, afirmă comunicatul.
„Trebuie să avertizăm organizaţia înainte doar dacă aceasta nu prezintă o ameninţare importantă pentru integritatea anchetei”, continuă el.
Administraţia preşedintelui Barack Obama s-a arătat foarte activă în urmărirea scurgerilor de informaţii despre dosare confidenţiale. Un fost agent al CIA, John Kiriakou, a fost condamnat în ianuarie la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a dezvăluit numele unui agent secret implicat în interogatorii sensibile cu presupuşi membri Al-Qaida.
Casa Albă a răspuns totuşi că „nu ştie” de astfel de demersuri privind AP.
„Nu suntem implicaţi în deciziile luate în legătură cu anchetele penale, deoarece de aceste dosare se ocupă independent Departamentul Justiţiei”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Jay Carney.