5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăCulturăMediaAngajații Radio România ar putea rămâne fără contract colectiv de muncă

Angajații Radio România ar putea rămâne fără contract colectiv de muncă

Angajații din Societatea Română de Radiodifuziune (Radio România) ar putea rămâne fără contract colectiv de muncă, anunță un comunicat transmis de Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia.

„Angajații SRR au fost anunțați miercuri seara că peste câteva ore riscă să nu mai aibă contract colectiv de muncă”, anunță Federația CulturMedia.

„Este o premieră tristă în istoria Societății Române de Radiodifuziune, alături de alte prejudicii
cauzate personalului de specialitate și, în general, celui de execuție, în cei mai recenți șase ani:
interpretarea aleatorie și trunchiată a legislației și dezinteresul pentru clarificarea statutului
SRR, ceea ce a dus la eliminarea abuzivă a unor drepturi, tratamentul discriminatoriu între
diferite categorii de angajați, blocarea perspectivelor de avansare profesională, inexistența
unui plan de carieră, management preponderent cu persoane fără concurs”, susține organizația sindicală.

Potrivit Federației CulturMedia, „neîncheierea unui contract colectiv de muncă ar prejudicia veniturile și așa umilitoare ale celor mai mulți dintre angajații SRR, punând în pericol funcționarea instituției, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia solicită implicarea
de urgență a Comisiilor de Cultură și de Abuzuri din Parlamentului României, a Inspecției Muncii, ministrului Muncii și Prim-Ministrului pentru rezolvarea acestei situații de criză fără precedent”.

Problemele angajaților din SRR fuseseră semnalate prin intermediul organizației sindicale încă din anul 2023.

Pe de altă parte, conducerea SRR nu a avut încă niciun comunicat pe tema problemelor anunțate de Federația CulturMedia. La data de 19 aprilie 2024, Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) anunța că a depus la Parlament raportul de activitate pe anul 2023. Comunicatul de presă al SRR făcea doar o scurtă referire la „resursele umane” ale instituției.

„Recunoscut de public drept un factor de echilibru, credibil, furnizor de informații bazate pe fapte reale și de proiecte culturale de înaltă ținută, postul național de radio și-a reafirmat în anul 2023 vocația de pilon vital al democrației. Consolidarea rolului de principal furnizor de informații de încredere într-un context dominat de dezinformarea din mediul online a rămas o prioritate strategică, mai ales în contextul intensificării agresiunilor informaționale ale Rusiei. Informarea echidistantă, completă şi de calitate atât de apreciată de publicul tradițional, este dublată de diversificarea instrumentelor prin care tinerele generații pot avea acces la produse culturale moderne. La fel ca și în anii precedenți, Radio România a alocat resurse umane și tehnice în vederea acoperirii mediatice a marilor evenimente interne și internaționale, punând la dispoziția publicului produse jurnalistice originale de mare impact on-air și online”, anunța conducerea SRR.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă