13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăCulturăMajura Duo Festival

Majura Duo Festival

11 ansambluri de duo formate din artiști renumiți în domeniul muzicii clasice și jazz vor putea fi urmărite și admirate pe scenele a patru săli din capitală: Sala Mare a Ateneului Român (30 septembrie), Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (1 și 2 octombrie) și Sala Radio (4 octombrie).

Unul din cele mai cunoscute ansambluri de duo pianistic, Anderson & Roe Piano Duo, originar din Statele Unite ale Americii, va deschide a doua ediție a festivalului, duminică, 30 septembrie, în Sala Mare a Ateneului Român. Cunoscut și apreciat pentru interpretările pianistice pline de energie și inedit puse în scenă, dar și pentru compozițiile originale, Anderson & Roe Piano Duo a revoluționat ideea de duo pianistic în secolul actual. Ansamblul, format din Greg Anderson și Elizabeth Joy Roe, absolvenți ai renumitei Juilliard School din New York, a fost descris de cele mai cunoscute publicații din America drept ,,cel mai dinamic duo pianistic al generației actuale”- San Francisco Classical Voice sau ,,exemplul cel mai elocvent al artiștilor compleți” – The Washington Post. Programul propus include lucrări ale compozitorilor J. Brahms, I. Stravinsky, H. Villa-Lobos, L. Bernstein, Ch. W Gluck, G. Bizet și A. Piazolla.

 

Recital dedicat creației românești pentru duo pianistic

 

Concertele din următoarele două zile ale festivalului se vor desfășura în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Pe 1 octombrie, recitalul este dedicat creației românești pentru duo pianistic, programul punând în valoare opusuri ale compozitorilor Dan Dediu și Livia Teodorescu-Ciocănea. Cei doi compozitori vor fi și interpreții propriilor lucrări, pe scenă evoluând, pe rând, duo-urile pianistice formate din Valentina Sandu-Dediu cu Dan Dediu și Livia Teodorescu-Ciocănea alături de Violetta Ștefănescu. La finalul recitalului se vor anunța premiile primului Concurs Național de Compoziție Majura 2018.

A treia zi a festivalului, 2 octombrie, este dedicată laureaților cu Premiul I la Concursul Internațional de duo Suzana Szörenyi, ediția a II-a, 2017. Cele cinci duo-uri pianistice care au impresionat juriul competiției – TwoYu (Yujie Kang și Yuxin Jiao, din China), George Ionuț Vîrban (tenor) și Miriam Drașovean (pian), Mika Yamamoto împreună cu Mimoe TODO (Japonia), Carmina Vidrașcu și Beatrice Popliuc – premiul special Asociația Majura Christ și, la final, Alexandra Văduva cu Florian Mitrea (România/Marea Britanie) – vă propun să ascultați un program divers, plin de nuanțe sonore.

 

Jazz inspirat de creația lui Duke Ellington

 

Seara de 4 octombrie, ultima zi a proiectului Majura Duo Festival, se va desfășura în Sala Radio. Puteți asculta un recital de jazz, cu un program inspirat din creația compozitorilor Duke Ellington și Billy Strayhorn.

Pianista de jazz Ramona Horvath (România/Franța), fostă studentă a distinsei pianiste Suzana Szõrenyi, l-a invitat pe Philippe Milanta (Franța), considerat cel mai bun muzician francez de jazz clasic, să improvizeze împreună într-un duo pianistic de mare rafinament. Ansamblul format de Kimberly Gordon, vocalistă originară din Chicago, supranumită ,,vocea de catifea”, cu o prezență extrem de activă pe scena muzicală din America, și pianista Ramona Horvath va completa imaginea colaborarării în doi pe tărâmul muzicii de jazz.

 

 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă