-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăCultură„ Lucrarea fără nume” omagiu adus eroilor revoluției din decembrie 1989 la...

„ Lucrarea fără nume” omagiu adus eroilor revoluției din decembrie 1989 la Ploiești

La cea de a VI-a ediție a „ Taberei Internaționale de Sculptură Monumentală Contemporană” ce s-a desfășurat în perioada 21 octombrie-19 noiembrie 2023 în Parcul Municipal Vest, din Ploiești, Lucrarea fără nume ” a sculptorului bucureștean, Nicolae Ovidiu Popa, a fost aleasă pentru a fi amplasată în centrul orașului, în semn de recunoștință pentru sacrificiul tinerilor de la revoluția din decembrie 1989.

La acest eveniment au participat patru artiști români: Laurențiu Mogoșanu, din București, Nicolae Ovidiu Popa, din București, Florin Strejac, din Târgu-Mureș și Narcis Straton, din Iași.


Primăria Municipiului Ploieşti și Consiliul Județean Prahova, prin Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu Quintus au fost organizatorii și partenerii acestui interesant eveniment, sprijinit de Ministerul Culturii și care face parte din proiectul de înființare a Muzeului de Sculptură Monumentală Contemporană în aer liber – Ploiești.


„ Evident că admir pasiunea, modul în care s-au dedicat(n.r. artiștii prezenți la Tabără) pentru a scoate ce e mai bun din bucățile astea de marmură. Dânșii gândesc, dânșii simt și dânșii trudesc ca să scoată ceea ce Dumnezeu „ a ascuns” în blocurile de marmură pe care noi le-am adus aici. M-am bucurat foarte mult pentru că la ediția aceasta am putut să avem un program special și pentru tineret. Sunt trei sculptori consacrați și un tânăr. Lucrările sunt impresionante și de abia aștept să fie așezate la locul lor pentru a fi admirate”, a transmis viceprimarul Municipiului Ploiești, Daniel Nicodim.

Image of WhatsApp conversation at 12:42:10 on 21 November 2023

Foto credit @Mihail Oprescu, 21 noiembrie 2023
Lucrarea câștigătoare va fi dedicată sacrificiului tinerilor de la Revoluția din decembrie 1989, având o evidentă simbolistică creștină, aceasta urmând să înlocuiască în perioada urmăoare „ Monumentul Eroilor de la Uzinele Grivița”, edificiu ce aduce aminte de epoca comunistă de tristă amintire.
„ Trăiam un paradox pentru că monumentul dedicat eroilor revoluției de la Ploiești este practic un monument care înainte de 1989 celebra o acțiune comunistă. La revoluție, într-un stil pompieristic, s-a schimbat placa și a rămas o sculptură comunistă la care ne închinăm pentru eroii anticomuniști. Nu cred că situația aceasta mai poate continua și am îndrăznit să sugerez această temă artiștilor, probabil că e mult spus temă, să le dau acest indiciu și tabăra din acest an să fie dedicată gestului martirilor din 1989. În acest sens, unul din monumente va fi ales și amplasat în centrul orașului, înlocuindu-se bolovanul comunist de acolo”, a mai adăugat Dan Nicodim, cu doar câteva zile înainte de desemnarea lucrării câștigătoare.


Monumentul care a câștigat competiția este unul conceput deosebit și lasă privitorul să-și aleagă din multele sensuri ale lucrării, pe care imaginația sculptorului le-a lăsat să fie descoperite de public.


„ Lucrarea este atât de sugestivă, este atât de clară încât nu o mai pot denumi. Ea a ajuns să cuprindă ceea ce eu doresc să spun. În felul acesta dau posibilitatea privitorului să o recreeze, iar ea se recreează cu fiecare privitor, cu fiecare privitor. Eu, dacă îi voi spune cumva, o matricizez și privitorului îi va fi greu. Pe când așa, automat, își va pune întrebarea: aceea este o mână care nu vine de undeva? Ce caută acolo tratată așa pe lucrarea aceasta? Și se duce, are bucuria de a descoperi ce am vrut eu să-i spun, fără să-i spun nimic. Efortul lui de a se așeza și de a încerca să o privească și să înțeleagă se va da cu mai multă bucurie către final”, a transmis câștigătorul competiției, artistul Nicolae Ovidiu Popa.


La finalul acestei ediții, au fost dezvelite toate lucrările celor patru artiști: Laurențiu Mogoșanu (București) cu opera “Printre Îngeri”, Nicolae Ovidiu Popa (București) cu opera “Lucrare fără nume”, Florin Strejac (Târgu-Mureș) cu opera “Lacrima lui Hristos” și Narcis Straton (Iași) cu opera “Înger”.
„ Mulțumită colaboratorilor noștri de la @asociatiaopusd ne-am putut bucura de programul artistic pregătit de elevii Liceului de Artă Carmen Sylva din Ploiești. Cei 3 artiști au interpretat piese din repertoriul clasic. Mihai Vlăsceanu, chitară, cu piese de Villa Lobos și Cătălin Ștefănescu, iar violoniștii Zefir Brezeanu si Zyno Pilică au interpretat un duet de Luigi Boccherini.
S-au recitat poezii – Ioan Vintilă Fintiș, Ema Petrescu, Marian Dragomir – s-au interpretat clasici și ne-am bucurat de arta monumentală contemporană!
Acum vă invitam sa vizitați parcul și să admirați patrimoniul Ploieștiului care de la an la an sperăm sa se îmbogățească cât mai mult.
Nu există patriotism fără patrimoniu”, a transmis Florin Manole, coordonatorul acestui eveniment.

WhatsApp Image 2023-11-21 at 12.42.10-2

Foto credit @Mihail Oprescu, 21 noiembrie 2023
Evenimentul a fost inițiat de Asociația Culturală 24Pharte și susținut de Primăria Municipiului Ploiești, prin Casa de Cultură I.L. Caragiale.
Proiectul s-a desfășurat sub egida Ploiești – Capitala Tineretului din România 2024.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă