Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lansare de carte: Povestiri din Clocociov

Cititorii pasionaţi de benzi desenate vor fi surprinşi să găsească numele lui Dodo Niţă pe coperta unui volum de proză. Autorul îi obişnuise în ultimii 25 de ani cu cărţi de exegeză a celei de-a noua arte, istorii, dicţionare, monografii de autori etc.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 07.06.2018 - 17:06

Dar cartea  „Povestiri din Clocociov”, apărută  recent la editura Cetatea de Scaun din Târgovişte, nu-i va dezamăgi cu siguranţă, şi nici pe cititorii interesaţi de istoria ţării noastre,  pentru că nu este un simplu volum de ficţiune, ci narează istoria unei familii obişnuite, dintr-un oraş obişnuit din România, de-a lungul a patru generaţii – aproape o sută de ani.

O familie obişnuită, dar confruntată cu situaţii neobişnuite: întâlnirea cu scântei dintre străbunica naratorului şi regina Elisabeta, răscoala de la Slatina din 1899, bombardarea podului de peste Olt de către aviaţia anglo-americană, abdicarea Regelui Mihai în 1947, purtarea abuzivă a trupelor sovietice de ocupaţie, revolta unor ţărani contra cooperativizării, în anii ʿ60, o crimă muşamalizată de regimul comunist în anii ʿ80, numeroase alte mici întâmplări, unele hazlii, altele triste, din viaţa acelei familii, a părinţilor, bunicilor şi străbunicilor naratorului, toate acestea constituind,  de fapt, piese de puzzle din istoria României.

Pentru că, aşa cum spunea şi Milovan Djilas (cunoscut om politic disident  iugoslav din secolul trecut, citat în carte): „Istoria unei familii poate fi portretul în miniatură al unei ţări”.

Volumul are prefaţa semnată de cunoscutul istoric şi scriitor Adrian Cioroianu, care concluzionează: „Văd, în proza lui Dodo Niță, o suită impresionantă de informații istorice livrate cu naturalețe, fără emfaza celui care știe și fără paseismul celor care cred că trecutul ar fi fost mai bun decât prezentul”.

Cartea „Povestiri din Clocociov” se  va lansa vineri, 8 iunie, orele 18.00, la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman din Craiova  în cadrul celei de-a cincea ediţii a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Politică.Diplomaţie.Cultură.”

 

Comentarii